Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Pronk: impuls aan leefkwaliteit Scheveningen Haven

Minister Pronk geeft impuls aan leefkwaliteit in Scheveningen Haven

Om het ruimtegebruik en de leefkwaliteit van de Tweede Haven in Scheveningen te verbeteren, heeft minister Pronk (VROM) er mee ingestemd dat gemeente Den Haag gebruik gaat maken van de Experimentenwet Stad & Milieu. Dat betekent dat in Scheveningen meer industrie- en wegverkeerslawaai mag worden toegelaten dan de milieuregelgeving toestaat. Vroeger was Scheveningen Haven uitsluitend gericht op visserij en handel. Nu worden er ook woningen gebouwd en komt het toerisme (beperkt) op gang. Dit betekent dat alle functies gecombineerd moeten worden, hetgeen spanningen kan opleveren. Om die reden is Scheveningen Haven door het ministerie van VROM geselecteerd als Stad & Milieu-experiment.

De minister gaat ook akkoord met de ligplaats van sportvissers langs de kade van de haven, hoewel deze een geluidsbelasting veroorzaken die op zich niet te combineren is met de toekomstige woningbouw. De gemeente moet deze afwijkingen van de milieuregelgeving met andere maatregelen compenseren. Den Haag zal onder andere extra isolerende maatregelen nemen ter voorkoming van burenlawaai en zal de openbare ruimte in overleg met de bewoners verder inrichten. Dergelijke maatregelen zijn gebaseerd op de Experimentenwet Stad & Milieu.

Experimentenwet Stad & Milieu
Den Haag is de eerste gemeente in Nederland die van minister Pronk toestemming krijgt om gebruik te maken van de Experimentenwet Stad & Milieu. Op basis van deze wet doen op dit moment 24 gemeenten ervaring op met een nieuwe en integrale aanpak, gericht op het verbeteren van het woon- en leefklimaat in concrete gebieden. Als eerste stap houdt een gemeente bij de ruimtelijke planvorming zo vroeg mogelijk rekening met de milieubelangen. Daarbij kijkt een gemeente of bedrijven bijvoorbeeld verplaatst of aangepast kunnen worden. In stap 2 gaat de gemeente na of de beoogde situatie kan worden gerealiseerd binnen de bestaande wet- en regelgeving, bijvoorbeeld door gebruik te maken van ontheffingen. Als de 1e twee stappen geen uitkomst bieden, kan een gemeente via stap drie met toestemming afwijken van bestaande regels. Het verlies aan milieukwaliteit moet dan wel gecompenseerd worden door elders binnen het gebied het woon- en leefklimaat te verbeteren. Bij het zetten van de verschillende stappen moet regelmatig overlegd worden met alle betrokken partijen, zoals bewoners, bedrijven en belangenorganisaties.