TuinbouwNet

Nederland: zeer kleine perenoogst, 'normale' appelproductie

De perenoogst in Nederland valt dit jaar met 70.000 ton bijzonder klein uit. Het is bijna dertig jaar geleden dat er zo weinig peren van de bomen kwamen. In 1973 werd ook 70.000 ton geplukt. De appeloogst is voor dit jaar geschat op 475.000 ton. Hiermee is de productie vijf procent kleiner dan in 2000. Dat meldt de oogstramingscommissie van het Productschap Tuinbouw (PT).

Een beurtjaar en veel 'dode' knoppen zijn de oorzaken dat de komende maanden in Nederland weinig peren geplukt worden. Na de topoogst van 2000 werd dit jaar wel gerekend op een kleinere perenproductie, maar ongunstige weersomstandigheden hebben in de hand gewerkt dat de pseudomonasbacterie dit seizoen welig kon tieren. Hierdoor vielen ook nog eens veel bloemknoppen weg. De oogstramingscommissie rekent dit jaar op meer dan een halvering van de perenoogst in vergelijking met 2000, toen de productie uitkwam op 195.000 ton. De oogst van het perenras Conference is voor dit seizoen geschat op 55.000 ton. In het afgelopen jaar werd nog 130.000 ton geplukt. Hiervan ging zo'n 100.000 ton naar het buitenland. Dit seizoen is dus veel minder Nederlandse Conference beschikbaar voor export. Ook de afzet van Doyenné du Comice zal kleiner uitvallen vergeleken met 2000/01. De oogst van deze handpeer is voor dit jaar geraamd op 10.000 ton tegen 35.000 ton in 2000. Stoofperen zullen eveneens schaars zijn.

De oppervlakte met appelen krimpt in Nederland. Door lage prijzen kiezen telers steeds vaker voor peren of ander fruit. Door de inkrimping van het areaal is de appelproductie de afgelopen jaren licht gedaald. In het begin van de jaren negentig was een oogst van meer dan 600.000 ton geen zeldzaamheid. Toen bedroeg de oppervlakte nog een kleine 17.000 hectare. Hier is ondertussen 4.000 hectare vanaf. De oogstramingscommissie van het PT verwacht dit jaar een 'normale' appeloogst. De productie is met 475.000 ton iets kleiner dan in 2000. De oogst van het ras Elstar valt zo'n tien procent groter uit vergeleken met vorig jaar. Daarentegen houdt de commissie rekening met een flinke productiedaling (- 17 procent) van het ras Jonagold door een inkrimping van de oppervlakte. Van Cox's Orange Pippin, Golden Delicious en Boskoop (Goudreinette) blijft de oogst dit jaar stabiel vergeleken met 2000.

In de oogstramingscommissie van het productschap zijn vertegenwoordigd: de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO), de handelsorganisatie Frugi Venta en het Productschap Tuinbouw. De commissie wordt geadviseerd door DLV Adviesgroep NV, die metingen verricht bij bedrijven verspreid over het hele land.