Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: Nederlands' eerste raceauto op zonne-energie te zien in Utrecht

Nederlands' eerste raceauto op zonne-energie voor het eerst te zien in Utrecht

Amsterdam, 12 juli 2001 - De op zonne-energie aangedreven Nederlandse raceauto 'Nuna' is zaterdag 14 juli voor het eerst voor het publiek te zien op de Neude in Utrecht. De futuristische raceauto is een exacte replica van de raceauto waarmee het Nederlandse Alpha Centauri Team dit jaar meedoet aan de bekende World Solar Challenge® (WSC) in Australië.

Op 14 juli is op de Neude van 12.00 tot 18.00 uur niet alleen de raceauto te bewonderen maar kan men tegelijkertijd genieten van optredens van de bands The Juize en maX. Utrecht is de eerste stad in een reeks die wordt aangedaan door Nuon Solar Vibes zoals het evenement heet. Ook kan iedereen interactieve games spelen, een reis naar Australië winnen en de spetterende show van DJ Quinten de Rozario bijwonen. Daarnaast is er veel informatie te vinden over duurzame energie. Nuon Solar Vibes zal te zien zijn op festivals en op prominente plaatsen. De Nuon Solar Vibes wordt ondersteund met de speciale website www.solarvibes.nl waar men onder meer een Solar Race Game kan spelen.

De Nuon Duurzame Energie Ideeprijs

Nuon organiseert al enkele jaren de Duurzame Energie Ideeprijs. Dit jaar is de prijsvraag gekoppeld aan de Nuon Solar Vibes. De wedstrijd heeft dan ook het thema 'zonne-energie'. De uitdaging van de wedstrijd luidt: 'bedenk een innovatieve toepassing van zonne-energie die in het dagelijks leven bruikbaar is' en win een reis naar The World Solar Challenge® in Australië. Tijdens de Nuon Solar Vibes en op de speciale website www.solarvibes.nl zijn deelnameformulieren verkrijgbaar.

Over het Alpha Centauri Team

De eerste 8-koppige vertegenwoordiging van Nederland aan The World Solar Challenge® (WSC) is het Alpha Centauri Team, dat bestaat uit studenten van de TU Delft en de Universiteit van Amsterdam. Het team wordt bijgestaan door tal van adviseurs en topinstituten, zoals

teamadviseur Wubbo Ockels, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de TU Delft. De bundeling van kennis en kracht moet leiden tot een unieke prestatie; de snelste auto ter wereld op zonne-energie bouwen en daarmee de WSC winnen. Het Alpha Centauri Project won eind vorig jaar de Nationale Millennium Prijsvraag, georganiseerd door de ministeries van Economische Zaken en OC&W. Het team heeft een zeer hoog ambitieniveau en gebruikt voor de auto de hoogst renderende zonnecellen die in Europa verkrijgbaar zijn.

Over The World Solar Challenge®

De WSC is de belangrijkste wedstrijd ter wereld voor raceauto's die alleen worden aangedreven door zonne-energie en zal in november in Australië plaatsvinden. De deelnemers leggen ruim 3000 km af van Darwin naar Adelaide en doorkruisen daarmee het hele Australische continent. Nuon draagt graag bij aan dit prestigieuze project, omdat zij gelooft in het Nederlandse Alpha Centauri team als kanshebber om met de snelste solar car ter wereld de race te winnen en hoopt daarmee de droom van de studenten uit te laten komen. Als grootste investeerder in water-, wind- en zonne-energie in Nederland heeft Nuon de ambitie een breed publiek kennis te laten maken met de kracht en de noodzaak van duurzame energie.

De eerste echte Nederlandse solar car die meedoet aan de WSC is voor Nuon een perfect voorbeeld van wat zonne-energie voor iedereen kan betekenen. De futuristische solar car demonstreert voor Nuon dat met behulp van innovatieve technieken, schone en onuitputtelijke energie zorgeloos en eindeloos kan worden gebruikt.

Over Nuon

Nuon heeft hoge ambities op het gebied van duurzame energie. Nuon is marktleider in windenergie in Nederland en heeft ook in China, Duitsland, Engeland en India eigen windparken gebouwd. Tweederde van de elektriciteit die in Nederland met waterkracht wordt opgewekt, wordt gerealiseerd door Nuon. Nuon beschouwt zonne-energie als de energiebron van de toekomst en investeert daarom op grote schaal in zonne-energie. In de loop der jaren heeft Nuon al meer dan 400

zonne-energie installaties gebouwd. Ook is recent gestart met de bouw van het grootste zonnedak ter wereld met een oppervlakte van drie voetbalvelden. Het gaat om het dak van de grootste tentoon-stellingsruimte op Floriade 2002. In Mali krijgen inmiddels de eerste klanten elektriciteit geleverd die uitsluitend met zonne-energie geproduceerd is.

///