Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


reddingsactie Antillen

Reddingsactie in de West

13-07-2001

Eenheden van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba en de Koninklijke Marine hebben in de nacht van 11 op 12 juli een klein vissersvaartuig dat in de problemen was gekomen, gered en naar de haven van Caracasbaai gebracht. De actie begon in de vroege avond van 11 juli. Het Kustwacht Centrum/Rescue Cordinating Center voor de Nederlandse Antillen en Aruba kreeg een melding van een P-3C Orion maritiem verkenningsvliegtuig van de marine dat 12 mijl ten zuiden van Caracasbaai een klein vissersvaartuig met twee opvarenden was gesignaleerd dat in de problemen was geraakt.

Uit contact met de twee opvarenden van het scheepje bleek dat het om een motorstoring ging. Het motorschip Hobby, een tanker die toevallig in de buurt was, zette op verzoek van de Kustwacht koers naar het visservaartuig. Om zeven uur 's avonds kwam de tanker bij de boot aan. In de tussentijd was ook de 'Citizens Rescue Organisation' voor de Nederlandse Antillen en Aruba, CITRO, door de Kustwacht gewaarschuwd. Het schip Cornelis Zwaan van de CITRO kwam omstreeks negen uur bij het vissersvaartuig aan en nam dit op sleeptouw. Het bleek om het vissersvaartuig Vienne te gaan. Iets over middernacht voer de Cornelis Zwaan met de Vienne op sleeptouw de haven van Caracasbaai binnen. De opvarenden van de Vienne bleven ongedeerd bij het voorval.

De kapitein van de tanker Hobby werd voor zijn hulp en medewerking door de Kustwacht Centrum bedankt. Vermeldenswaardig is dat in veel gevallen, boten die op zee in problemen geraken niet altijd de nodige veiligheidsmiddelen aan boord hebben. De Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba zal uit voorzorg zeker in de toekomst, een strengere controle gaan toepassen. (foto: Koninklijke Marine)