Postbus 4240 Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp Bureau Communicatie
Telefoon 071 - 5459800
Fax 071 - 5459326
Afkomstig van: Verboon, Yvette
Datum: 13 juli 2001

Inklimming Hillegom / Lisse (D1) Terwijl de bewoonster slechts 10 minuten weg was, heeft een onbekende kans gezien door een niet afgesloten slaapkamerraam binnen te klimmen in een woning aan de Prinses Marijkestraat in Hillegom. Dat gebeurde donderdagochtend 12 juli. Er werd wat geld gestolen. De vrouw heeft aangifte gedaan bij de politie. De vervelende gebeurtenis geeft aan dat ook wanneer maar voor korte tijd de woning onbeheerd blijft, het toch van belang is de woning goed af te sluiten voor ongewenste bezoekers. Toch kan de diefstal ook gebeuren terwijl de bewoners thuis zijn. Vrijdagmorgen rond 04:00 uur schrok een 74-jarige vrouw in Lisse zich een ongeluk toen zij wakker werd en een onbekende man in haar slaapkamer zag. Vermoedelijk is de gemaskerde man ingeklommen door een slaapkamerraam. Hij zag na zijn ontdekking kans snel de benen te nemen. Door hem werd wat geld en sieraden gestolen.

Aangiften Noordwijk (D1) De twee donderdag 12 juli aangehouden mannen hebben allebei bij de politie aangifte gedaan van mishandeling. Na een vechtpartij op de Grent werden zij die ochtend kort na 01:00 uur aangehouden en ingesloten. Bij de ruzie zouden nog meer mensen betrokken zijn geweest. De politie heeft de twee mannen verhoord en zet het onderzoek naar wat precies gebeurd is voort.

Alcoholcontrole Sassenheim (D2)
Bij een alcoholcontrole op de Parklaan in Sassenheim heeft de politie donderdagavond 12 juli een 39-jarige vrouw uit Sassenheim aangehouden voor het rijden onder invloed. Bij de blaastest werd een gehalte van 455 ug/l; ruim 1,00 promille, geconstateerd. De vrouw zal moeten voorkomen. Bij de controle werden 207 bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer.

Brommer in brand Katwijk (D2) Onbekenden hebben vrijdag 13 juli rond 03:15 uur in een trappenhuis van een flatgebouw aan de Helmbergweg een brommer geplaatst en deze in brand gestoken. Getuigen verklaarden een knal te hebben gehoord waarna in korte tijd het hele trappenhuis met zwarte rook werd gevuld. De uitgerukte brandweer had het vuur snel geblust. De brommer blijkt van een flatbewoner, die de brommer buiten gestald had. Gezien de rook zijn de wakker geworden bewoners gewaarschuwd binnen te blijven. Het trappenhuis heeft schade opgelopen. De politie is een onderzoek begonnen om de dader(s) te achterhalen.

Auto in brand Rijnsburg (D2) Vrijdagmorgen 13 juli rond 04:30 uur is de brandweer van Rijnsburg uitgerukt om een autobrand in de Esdoornlaan te blussen. Een langsrijdende getuige zag dat het dak van de personenauto brandde en heeft bij de dichtsbijzijnde woning de bewoners wakker gebeld om de brandweer te waarschuwen. Het betreft vrijwel zeker een brandstichting. De technische recherche van Politie Hollands Midden zal de auto op sporen onderzoeken.

Inbraak veilingterrein Rijnsburg (D2) Op het terrein van de Flora heeft de politie donderdagavond 12 juli rond 18:30 uur drie mannen aangehouden die zich verdacht gedroegen. Het betreft mannen van 27, 28 en 31 jaar, alledrie uit Amsterdam. Een beveiligingsfunctionaris waarschuwde de politie omdat vijf mannen zich verdacht gedroegen op het terrein. Toen ze de politie zagen arriveren gingen ze er inderdaad vandoor. Twee wisten, ondanks een zoektocht waarbij ook assistentie door een helikopter werd verleend, uit handen van de politie te blijven. Drie werden er aangehouden maar zijn inmiddels ook weer vrijgelaten. Op het terrein werden geen inbraken geconstateerd.

Aanhouding brandstichting bij bedrijf Katwijk (D2)
De politie heeft op dinsdag 10 juli een 19-jarige man uit Katwijk aangehouden op verdenking van brandstichting bij een bedrijf aan de Kalkbranderstraat in de nacht van dinsdag 19 of woensdag 20 juni. Omstreeks middernacht kwam de melding van de brand bij de politie binnen. Een aantal plastic kratten was in de brandgezet waardoor de rook zich verspreidde in het pand. Een aantal medewerkers kon de brand blussen. Door de brand liep het plafond met verlichting en muren grote (rook)schade op.

Meisjes schieten invalide man te hulp Leiderdorp (D3)
Twee meisjes, een 13-jarige Leidse en een 19-jarige Leiderdorpse, hebben donderdagmiddag een 75-jarige Leidenaar gered. De man was met zijn rolstoel in de sloot langs de Nieuweweg gereden. Toen de meisjes langsfietsten, hoorden ze geluiden vanuit de sloot waarop ze besloten poolshoogte te nemen. Het Leidse meisje sprong direct in de sloot om de man boven water te houden, het andere meisje belde het alarmnummer 1-1-2 en probeerde een auto aan te houden. Meerdere automobilisten negeerden het meisje tot er een stopte. De twee mannen die hierin zaten, wisten het slachtoffer en de rolstoel uit de sloot te halen. De man is voor onderzoek vervoerd naar het Rijnlandziekenhuis te Leiderdorp.

Bestelbus raakt in een slip Leiderdorp (D3) Een bestelbus met vijf personen is donderdagmiddag 12 juli omstreeks 14.30 uur in een slip geraakt, tegen de linker vangrail aangereden, twee maal om de as geraakt en tegen de rechtervangrail tot stilstand gekomen. De chauffeur, een 30-jarige Rotterdammer, moest plotseling remmen omdat de automobilist die voor hem reed ook remde. Eén van de inzittenden, een 41-jarige Rotterdammer liep hoofd- en beenklachten op. Hij werd naar het Rijnlandziekenhuis te Leiderdorp vervoerd.

Aanhouding brandstichting snackwagen Alphen aan den Rijn (D5) De politie heeft deze week vier Alphenaren van 20, 17 en twee van 16 jaar aangehouden op verdenking van brandstichting aan een snackwagen aan de Euromarkt op zondag 27 mei jl. Rond 02:15 uur werd die zondag de brand gemeld. Het schadebedrag liep in de tienduizenden guldens. De deur van de frietkraam die door de eigenaar goed was afgesloten, was opengebroken. De 46-jarige eigenaar had bij de politie aangifte gedaan. De verdachten zijn op donderdag 12 juli voorgeleid.

Autobrandje Alphen aan de Rijn (D5) Op 12 juli is op 07.05 een auto spontaan in de brand gevlogen op de Sterrenlaan. Vervolgens is de gehele voorzijde uitgebrand. De brandweer heeft de brand geblust. Het kentekenbewijs is ingenomen en het voertuig werd overgebracht naar de sloop.

Openlijk geweld / mishandeling Alphen aan den Rijn (D5)
Een 14-jarige jongen is op 12 juli omstreeks 16.20 uur mishandeld op het schoolplein van het Scala College aan het Burg. Visserpark. Hij was daar samen met drie vrienden toen een groep van ongeveer 10 jongens zich tegen de vier keerde. Zij beschuldigden de jongen ervan dat hij op een gestolen fiets zou rijden. Dit was niet het geval. De jongen kreeg klappen en liep hierdoor sneetjes, kneuzingen en een pijnlijk jukbeen op. Voor deze zaak zijn inmiddels drie verdachten aangehouden. Nader onderzoek volgt.

Rijden onder invloed. Alphen aan den Rijn (D5) Een surveillance-eenheid zag op 12 juli omstreeks 20.25 uur een auto op de Lijsterbeslaan rijden, waarevan bleek dat de bestuurder mogelijk niet in het bezit zou zijn van een geldig rijbewijs. De auto werd staande gehouden en de bestuurder, een 26 jarige man uit Alphen, moest blazen. Op het bureau blies hij 575 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal ter zake rijden onder invloed, een rijverbod van 6 uur en de geldigheid van zijn rijbewijs wordt verder onderzocht.

Verkeersongeval Reeuwijk (D7) Bij een ongeval op donderdag 12 juli tussen twee personenauto's is een 32-jarige automobilist uit Waddinxveen gewond geraakt. De Waddinxvener reed over de Nieuwdorperweg in de richting van de Zoutmansweg. Een 61-jarige automobilist uit Reeuwijk reed over de Koningin Wilhelminastraat in de richting van de Nieuwdorperweg. Op de kruising Nieuwdorperweg/Kon. Wilhelminastraat/Fokkerstraat verleende de Reeuwijker geen voorrang aan de automobilist uit Waddinxveen. Een aanrijding was het gevolg. Door de aanrijding reed de Waddinxvener met het rechter achterwiel tegen een betonnen rand van de brug, vervolgens tegen een daarnaast staand schrikhek en tegen een lichtmast. Het voertuig slipte en kwam op zijn kant tot stilstand. De automobilist werd met een hoofdwond naar het Groene Hartziekenhuis overgebracht. Beide voertuigen alsmede het schrikhek en de lichtmast werden beschadigd.

Diefstal uit bedrijf Nieuwerbrug (D7) Bij een bedrijfsinbraak die gepleegd werd tussen woensdag 11 juli 12.30 uur en donderdag 12 juli omstreeks 08.45 uur zijn blikken verf, pannen en electronische keukenapparatuur weggenomen. De inbreker(s) wist(en) zich toegang tot het pand te verschaffen via het terrein aan de achterzijde van het bedrijf. Hier werd de achterdeur geforceerd en losgewrikt. De politie doet onderzoek naar de inbraak.

Mishandeling Gouda (D7)
Een 17-jarige Gouwenaar heeft aangifte gedaan van mishandeling op donderdag 12 juli tussen 15.35 uur en 15.45 uur. De Gouwenaar stond met een vriend op de Middenmolenlaan op verzoek van een vriendin te letten op haar bromfiets toen zij werden benaderd door twee jongens op een fiets en door een van hen werd aangesproken. Deze vroeg of hij op de bromfiets mocht rijden. De Gouwenaar weigerde dit waarop hij een klap op het hoofd kreeg. Hij liep hierdoor letsel op aan het hoofd. De politie doet onderzoek naar de mishandeling.

Mishandeling Gouda (D7)
Een 61-jarige automobilist is na een aanrijding met een nog onbekende man door hem met een fles op het hoofd geslagen. De automobilist reed in de omgeving van de Agnietenstraat toen hij een man over zag steken voor zijn voertuig. De automobilist hoorde vervolgens een harde klap op zijn voertuig, vermoedelijk door de voetganger gedaan. De automobilist stapte uit de auto en sprak de man aan waarna hij direct door de onbekende man met een fles op het hoofd werd geslagen. Omstanders alarmeerden de politie. De politie trof de automobilist aan met een bloedend oog. Hij werd overgebracht naar het Groene Hartziekenhuis.

Woninginbraak Ouderkerk a/d Ijssel (D8) Op vrijdag 13 juli tussen 00.45 uur en 01.30 uur werd in een woning aan de IJsseldijk Noord ingebroken. De bewoners waren op dat moment niet thuis. De inbrekers zijn de woning binnengekomen door een onderruitje van de voordeur in te trappen en het slot van de deur te open De woning werd geheel doorzocht. Weggenomen zijn onder andere een antieke klok en een CD-installatie. De politie stelt een buurtonderzoek in.