Milieudefensie

Persbericht

Esso, stop destroying the climate! Milieudefensie blokkeert Esso-benzinestation

Amsterdam, 13 juli 2001 --- Vijftig actievoerders van Milieudefensie blokkeren op dit moment Esso Pompstation De Buunderkamp, langs de A12 richting Arnhem. Het moederbedrijf van Esso, ExxonMobil, voert actief campagne om de onderhandelingen over het tegengaan van klimaatverandering (Kyoto-protocol) te frustreren. Met deze blokkade roept Milieudefensie Esso op het probleem van klimaatverandering serieus te nemen. In zeventien landen voeren milieuorganisaties campagne tegen Esso. Met deze actie sluit Milieudefensie zich hierbij aan. Aanstaande maandag beginnen in Bonn de internationale klimaatonderhandelingen.

De actievoerders, in leeftijd variërend van 24 tot 72 jaar, hebben zich met buizen vastgeketend aan vier metershoge driepoten. In de nok van elke driepoot hangt een actievoerder vijf meter boven het wegdek. Alle in- en uitgangen zijn nu geblokkeerd, waardoor tanken niet meer mogelijk is. Het parkeerterrein naast het benzinestation is wel bereikbaar.

Esso heeft met paginagrote advertenties in de VS campagne gevoerd met een oproep aan president Bush om het Kyoto-protocol ter beperking van broeikasgassen niet te ratificeren. Esso was met ruim één miljoen dollar een van de grootste geldgevers aan de verkiezingscampagne van Bush. En met succes: de VS doen niet meer mee met de beperking van broeikasgassen. Esso heeft hier alle belang bij. Het is 's werelds grootste bedrijf in fossiele brandstoffen. Het gebruik van olie en kolen zal moeten worden teruggedrongen om klimaatverandering tegen te gaan.

Op 16 juli begint in Bonn de volgende internationale klimaatconferentie (COP 6bis). De onderhandelingen hangen aan een zijden draad, met name door de onwillige opstelling van de VS. Japan, Canada en Australië dreigen daardoor ook af te haken.

Milieuorganisaties in zeventien landen, waaronder Friends of the Earth, het internationale netwerk waarvan Milieudefensie deel uitmaakt, voeren campagne om Esso op te roepen niet langer dwars te liggen. Milieudefensie eist dat Esso het probleem van klimaatverandering nu eindelijk erkent, het Kyoto-protocol ondersteunt en substantieel gaat investeren in hernieuwbare, duurzame energiebronnen. Honderd Europarlementariërs, waaronder Alexander de Roo (GroenLinks), Max van den Berg (PvdA) en Lousewies van der Laan (D66) ondersteunen een oproep om Esso te boycotten vanwege haar opstelling in het debat over klimaatverandering.

Milieudefensie stelde Esso Nederland in Breda en het hoofdkantoor van Exxon Mobil in Texas van tevoren op de hoogte van deze actie.