Ministerie van Defensie



Kamervragen en antwoorden


Vuurwerkramp in Enschede.

13-07-2001

Onder verwijzing naar de bovengenoemde brief bied ik u mede namens de minister van Justitie hierbij aan de antwoorden op de schriftelijke vragen van het Tweede-Kamerlid Poppe.

De Minister van Defensie,

mr. F.H.G. de Grave.

Bijlage behorende bij de brief van de Minister van defensie, mede namens de Minister van Justitie, nr. D 2001002301 d.d. 13 juli 2001

Antwoorden op de vragen van het Tweede-Kamerlid Poppe (SP) nr 2000112470

1. Is het waar dat de dossiers over SE Fireworks voor 1993 ontbreken in het archief van bureau MILAN? Is het waar dat de waarschuwende fax en een daarop volgend TNO-rapport over de gebrekkige brandwerendheid van zeecontainers, dat de Limburgse politie-inspecteur van Brandenburg in 1997 naar de Enschedese milieudienststuurde, ook ontbreken?

2. Zijn er nog andere documenten die ontbreken in het archief van bureau MILAN die verband houden met de vuurwerkramp in Enschede? Zo ja welke?
3. Wordt er justitieel onderzoek ingesteld naar het kwijtraken van bepaalde rapporten en dossierstukken? Indien nee, waarom niet? Indien ja, bent u bereid de Kamer te informeren over de uitkomst van dit onderzoek?
4. Hoe luidt uw reactie op de uitspraak van voormalig defensiecontroleur h. Bouma, die het ónbegrijpelijk´noemt dat de betreffende dossiers bij MILAN weg zijn?

Vraag 1, 2 en 4. Het dossier van bureau Adviseur Milieuvergunningen (AMV) betreffende SE Fireworks is vrijwel direct na de vuurwerkramp op zondag 14 mei 2000 zeker gesteld door de waarnemend Directeur Materieel Koninklijke Landmacht en de volgende dag aan de Hoofdofficier van Justitie te Almelo ter beschikking gesteld. Het is niet duidelijk wat in het artikel van Trouw wordt bedoeld met de waarschuwende fax. Er bevindt zich in ieder geval geen faxbericht over dit onderwerp in het dossier over SE Fireworks bij AMV. Het TNO-rapport dat de Limburgse politie-inspecteur Van Brandenburg in 1997 aan de Enschedese milieudienst heeft gestuurd, bevindt zich evenmin in dat dossier. De heer Van Brandenburg heeft overigens tijdens het voorlopig getuigen verhoor op 20 november 2000 voor de rechtbank te Den Haag verklaard dat hij de rapporten van TNO niet aan Defensie heeft toegezonden.

Tot maart 1999 was het gebruikelijk bij bureau AMV om bescheiden te vernietigen die betrekking hadden op een vergunning die was vervallen. Het zelfde gold voor stukken die waren ontstaan tijdens de procedure van vergunningverlening en geen relevante waarde meer hadden voor de taakuitvoering. De vernietiging van deze bescheiden is niet gebaseerd geweest op de inhoud van de officiële vernietigingslijsten. Sinds het aantreden van een geschoolde archiefbeheerder per 1 maart 1999 gebeurt dit niet meer.

De inhoud van het dossier van bureau AMV inzake SE Fireworks heeft met name betrekking op de activiteiten van het bureau ter zake van de meest recente vergunningen uit 1997 en 1999. Het dossier begint in augustus 1994; derhalve ontbreekt in ieder geval de brief met een advies aan de Milieudienst van de gemeente Enschede d.d. 22 juni 1994. Deze brief is echter wel in het archief van de milieudienst van de gemeente Enschede aanwezig en is door de Commissie Oosting betrokken bij het onderzoek naar de vuurwerkramp.

Vraag 3. Naar aanleiding van een aangifte van de raadsman van één van de twee eigenaren van het voormalige vuurwerkbedrijf SE Fireworks wordt momenteel onder verantwoordelijkheid van het openbaar ministerie te Almelo geïnventariseerd of er concrete aanwijzingen zijn van strafbare feiten. Op basis van deze inventarisatie zal worden beoordeeld of er aanleiding is voor een opsporingsonderzoek.