Amnesty International

Persbericht Amsterdam, 12-07-2001

China
China moet mensenrechtenbeleid verbeteren

Als organisator van de Olympische Spelen in 2008 moet China haar mensenrechtenbeleid verbeteren en de principes van het Olympisch Handvest naleven, zoals het creëren van een vreedzame samenleving en het bewaken van de menselijke waardigheid - aldus Amnesty International.

De vice-president van het Olympisch Comité Peking 2008 Liu Jingmin verklaarde in april: Door Beijing de Olympische Spelen toe te wijzen wordt de ontwikkeling van de mensenrechten gestimuleerd.

Gezien het grote aantal ernstige mensenrechtenschendingen gedurende de afgelopen drie jaar, hebben de Chinese autoriteiten nog een lange weg te gaan voordat ze respect voor de mensenrechten tonen, aldus Amnesty International.

Tijdens de laatste Sla Hard Toe campagne hebben de Chinese autoriteiten in drie maanden meer mensen geëxecuteerd dan de rest van de drie wereld gedurende de afgelopen drie jaar. Meer dan 1700 vermeende criminelen zijn sinds april geëxecuteerd. Velen van hen zijn waarschijnlijk gemarteld en hebben vervolgens misdaden bekend die ze niet begaan hebben. Weinigen hebben een eerlijk proces gehad.

Cynisch genoeg zijn veel slachtoffers van de Sla Hard Toe campagne in sportstadions ter dood gebracht. Hier werden ze publiekelijk vernederd en vervolgens geëxecuteerd, aldus Amnesty.

Religieuze en etnische minderheden zoals de Tibetanen, Oeigoeren, aanhangers van de Falun Gong en Christenen worden nog steeds onderdrukt, willekeurig opgepakt, gemarteld en tot langdurige gevangenisstraffen veroordeeld. Naar verluidt zijn sinds juli 1999 meer dan 200 aanhangers van de Falun Gong in hechtenis overleden. Toen deze spirituele beweging voor het eerst verboden werd joeg de politie duizenden aanhangers bijeen in een stadion in Beijing.

Politieke dissidenten, vakbondsactivisten en boeren die protesteren tegen corruptie en onrechtvaardigheden worden eveneens onderdrukt. Honderden mensen zitten nog steeds gevangen vanwege hun betrokkenheid bij de democratiseringsbeweging van 1989. Demonstraties voor loonsverhoging van arbeiders en boeren worden regelmatig de kop ingedrukt. Veel vakbondsactivisten zitten gevangenen omdat ze zich uitgesproken tegen misstanden of voor vrije vakbonden.

Dissidenten zijn lastig gevallen en gevangen gezet omdat ze zich hebben uitgesproken tegen de kandidatuur van Beijing voor de Olympische Spelen en voor de vrijlating van andere politieke dissidenten. Tijdens de voorbereiding voor Chinas vorige kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2000 werden een aantal bekende politieke gevangenen vrijgelaten, maar weer gearresteerd op het moment dat de beslissing bekend was gemaakt.

Het Internationaal Olympisch Comité moet keiharde garanties eisen dat er geen mensen worden opgepakt bij ieder bezoek dat een IOC-official aan Beijing brengt. Het IOC moet monitoren hoe China de ethische uitgangspunten, zoals die zijn vastgelegd in het Olympisch Handvest, gedurende alle fases van de voorbereiding van de Spelen respecteert, aldus Amnesty International.

Amnesty International afdeling Nederland