Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten / Dossier MKZ

Minister Brinkhorst past MKZ-toezichtsregels aan

13 juli 2001 - Met ingang van vandaag is de regeling aangepast, waarmee Minister Brinkhorst op 6 juli jl. de schapen, geiten en vleeskalveren onder veterinair toezicht heeft gesteld. De regeling heeft tot doel te voorkomen dat MKZ weer uitbreekt in ons land. De aanpassing is het resultaat van het overleg met LTO Nederland, dat gisteren plaatsvond op het ministerie. De aanpassingen dienen om de regeling in de praktijk beter uitvoerbaar te maken.

Vleeskalveren
In de oorspronkelijke regeling moesten kalveren eens in de vier weken door een veearts worden onderzocht: dit blijft ongewijzigd. De uit het buitenland aangevoerde vleeskalveren worden op het bedrijf van aanvoer in Nederland nog altijd aan een bloedonderzoek onderworpen. Bovendien moet er een verklaring van de dierenarts aanwezig zijn op het bedrijf dat de onderzoeken zijn verricht. Het enige dat verandert voor vleeskalveren is, dat het verbod op afvoer zonder MKZ-verklaring tot 30-juli a.s. is opgeschort.

Schapen en geiten
Schapen en geiten moesten eens in de vier weken door een veearts worden onderzocht op verschijnselen van MKZ. Dit wordt nu omgezet in een éénmalig klinisch onderzoek. Verder was de houder van schapen en geiten verplicht om de afvoer van dieren naar een ander bedrijf aan de Gezondheidsdienst voor Dieren te melden en de dieren daarop binnen twee weken aan een bloedonderzoek te onderwerpen. Deze verplichtingen zijn ook vervallen. In de praktijk zal de RVV steekproefsgewijs monsters gaan nemen bij de slacht van schapen en geiten. Net als bij vleeskalveren is ook het verbod op afvoer van schapen en geiten zonder MKZ-verklaring opgeschort tot 30 juli a.s.

Pers