NVM

SVMNIVO biedt praktijktoets makelaar-taxateur o.z. aan

Aan : de sociaal- en financieel-economische redacties en vakpers

Van : SVMNIVO, Vastgoed Vakexamens SVM b.v. (voorheen SVM)

Datum : 13 juli 2001

SVMNIVO biedt Praktijktoets Makelaar-taxateur onroerende zaken aan

Eerste geslaagden in de regio Den Haag

SVMNIVO, het exameninstituut dat een jarenlange ervaring heeft in theorie-examens in de makelaardij biedt sinds kort de SVMNIVO Praktijktoets Makelaar-taxateur aan. Deze toets vervangt de proeve van bekwaamheid die vroeger door de Kamers van Koophandel werd afgenomen. Op 5 juli voerden de eerste kandidaten in de regio Den Haag de taxatieopdrachten uit. Het mondelinge gedeelte volgde op 12 juli. De twee kandidaten die werkzaam zijn in Den Haag, J.C.W.N. van Gaalen van Voorhout Makelaars en R. de Boer van Nelisse Makelaars, ontvingen vandaag als eersten het SVMNIVO Praktijkdiploma Makelaar-taxateur onroerende zaken van de voorzitter van de landelijke SVMNIVO examencommissie de heer P.G.A. van Mil.

Bij deze praktijktoets gaat het er om, net als bij de oude KvK-proeve, dat een kandidaat over voldoende vaardigheden beschikt om het geleerde in de praktijk te brengen. Tevens wordt vastgesteld of de persoon in kwestie over de noodzakelijke kennis van de regio en de regionale onroerendgoedmarkt beschikt, waar hij of zij als makelaar werkzaamheden verricht of gaat verrichten.

SVMNIVO heeft een jarenlange ervaring in het afnemen van theorie-examens. Deze ervaring is - samen met de ervaring van de Kamers van Koophandel - ingebracht in het afnemen van de Praktijktoetsen. De directeur van SVMNIVO de heer drs. J.M. Stellingwerf: 'Ik ben ervan overtuigd dat de kandidaten die het SVMNIVO Praktijkdiploma Makelaar-taxateur hebben gehaald, voldoende bagage hebben om als volwaardig makelaar te kunnen opereren op de vastgoedmarkt'. De kennis en kunde die bij de SVMNIVO Praktijktoets Makelaar-taxateur wordt getoetst, ligt minimaal op hetzelfde niveau als ten tijde van de beëdiging.

Het SVMNIVO Praktijkdiploma Makelaar-taxateur biedt personen in principe de mogelijkheid om zich te laten registreren in het nieuwe register van de Stichting Nederlands Instituut Certificatie en Registratie Makelaar-taxateurs onroerende zaken (CRMT). Consumenten hebben derhalve de zekerheid dat makelaars die bij dit register zijn ingeschreven, even vakbekwaam zijn als de beëdigde makelaars bij de arrondissementsrechtbank zoals dat tot 1 maart 2001 mogelijk was.

De brancheorganisaties LMV en NVM hanteren na de wettelijke afschaffing van titel en eed per 1 maart 2001 onder andere als toelatingseis dat men ingeschreven moet zijn in het genoemde register.

Gedetailleerde informatie over de SVMNIVO Praktijktoets Makelaar-taxateur staat op de website van SVMNIVO www.svmnivo.nl.