Arcares


Stoelendans rond ziekenhuisbed

Ruim zes procent ziekenhuisbedden bezet door verkeerde patiënt

In de Nederlandse ziekenhuizen worden 2.200 bedden permanent bezet door 'verkeerde' patiënten. Deze patiënten hebben geen medisch specialistische behandeling meer nodig, maar wachten op vervolgzorg, bijvoorbeeld op de thuiszorg of op een plaats in een verpleeghuis. Genoemd aantal bedden is daardoor niet beschikbaar voor nieuwe opnamen.

Dit is een ernstig probleem voor twee groepen mensen, aldus Mariëlle Rompa, directeur van Arcares, in een reactie voor RTL4 Nieuws (12 juli 2001). Wanneer ouderen niet op tijd geactiveerd en gerevalideerd worden, gaan ze achteruit. Omgekeerd kunnen mensen die een behandeling in het ziekenhuis moeten ondergaan, niet terecht. De mogelijkheid tot behandelen is er wel, maar geen bed om de mensen achteraf in op te vangen.

Dat vervolgzorg voor ouderen soms niet meteen beschikbaar is, heeft meerdere oorzaken. Ten eerste is het een capaciteitsprobleem: er zijn te weinig bedden. Er lopen weliswaar heel wat initiatieven voor uitbreiding, maar de procedures daartoe zijn nogal tijdrovend. Hierdoor duurt het lang voor plaatsen gerealiseerd zijn. Arcares pleit dan ook voor een verkorting van deze procedures.

Tweede oorzaak is het personeelsgebrek. Om hieraan te ontkomen moet een kwaliteitsslag gemaakt worden naar zorg met meer mensen aan het bed. Nu zijn er, vanwege bezuinigingen, vaak minder mensen beschikbaar dan noodzakelijk is voor echt professionele zorg. Wanneer de werkdruk afneemt door meer handen aan het bed, zullen, verwacht Arcares, meer mensen kiezen voor een baan in de zorg. Er is echter te weinig startkapitaal beschikbaar om deze kwaliteitsslag te realiseren. Arcares zet zich in om meer middelen hiervoor beschikbaar te krijgen.


---

De genoemde cijfers komen voort uit onderzoek van Prismant, het onderzoeks- en adviesbureau voor de zorg.

Datum: 13/07/2001