Vlaamse regering

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 13 JULI 2001

Gewestplan Oostende - Middenkust

Op voorstel van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk VAN MECHELEN stelde de Vlaamse regering de gewestplanwijziging voor het gewestplan Oostende- Middenkust definitief vast. Het ontwerpplan van deze wijziging werd nog opgemaakt door de vorige Vlaamse regering. Omwille van een procedurefout bij de aankondiging van het openbaar onderzoek diende de procedure hernomen en liep het dossier vertraging op.

Met de wijziging wordt uitvoering gegeven aan de doelstellingen van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen. Er worden bestemmingswijzigingen voorgesteld voor het buitengebied. Deze hebben betrekking op de riviervallei van de Ijzer, de duinengordel, en de polders. De voorstellen ondersteunen de vrijwaring van de ruimte voor de landbouwfunctie en de natuurfunctie ondermeer door het doorvoeren van bestemmingswijzigingen naar bouwvrij agrarisch gebied en natuurgebied.

Er wordt ook voorzien in enkele bosuitbreidingsgebieden, waaronder het stadsrandbos van Oostende ten zuiden van de A10 en aansluitend op de Nieuwe Polder en op de Keignaart tussen de dorpskernen van Stene en Zandvoorde.

In functie van de versterking van de economische structuur wordt verder ondermeer voorzien in de aanleg van regionale bedrijventerreinen te Oostende , Gistel en ten zuiden van het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Verder worden schrappingen van bestaande reservatiestroken voor wegen- en waterwegeninfrastructuur doorgevoerd voor gerealiseerde of niet meer gewenste wegen.

Te Oostende wordt verder nog voorzien in een gebied voor stedelijke ontwikkeling tussen de Halve Maandijk en het militair hospitaal te Oostende. De verdere uitwerking van dit bestemmingsvoorschrift kan op gemeentelijk vlak worden vastgelegd. In deze buurt wordt tevens voorzien in een recreatiegebied die de bouw van het Frimout- centrum mogelijk maakt.

Persinfo : Wim Vanheel, raadgever
Marc De Roeck, woordvoerder Kabinet van minister Dirk Van Mechelen.
tel. 02 553 64 11