Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
102

Directie:
voorlichting

13-07-2001

Status:
informatie

Eigen CAO voor beroepsonderwijs en volwasseneneducatie

Het kabinet heeft ingestemd met een voorstel van minister Hermans van OCenW om de primaire arbeidsvoorwaarden in het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie en voor de landelijke organen voor beroepsonderwijs (samen de Bve-sector) te decentraliseren. Werkgevers en werknemers zullen voortaan zelf een eigen CAO afsluiten. De arbeidsvoorwaarden kunnen daardoor beter op de specifieke situatie in de Bve-sector worden afgestemd.
Hermans heeft zijn plannen voor een eigen CAO voor de Bve-sector vorig jaar aangekondigd in de notitie "Koers Bve". Beoogd wordt de decentralisatie in te laten gaan na afloop van de huidige CAO onderwijs. Deze is onlangs verlengd tot 1 februari 2003.

Tot nu toe onderhandelen het ministerie van OCenW en de onderwijsbonden over de primaire arbeidsvoorwaarden in het primair en voortgezet onderwijs en de Bve-sector. Daarbij gaat het om de salarisontwikkeling, de algemene arbeidsduur en bovenwettelijke uitkeringen bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. De secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals bijvoorbeeld afspraken rond opname van ADV) zijn in het voortgezet onderwijs en de Bve-sector al sinds 1996 gedecentraliseerd.
Het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek hebben sinds 1999 een eigen CAO (primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden). Het kabinet geeft daarbij de algemene loonruimte aan en werkgevers en werknemers bepalen de inzet van dit geld. Dit gaat dus ook voor de Bve-sector gelden. Dat betekent dat OCenW voortaan alleen over de primaire arbeidsvoorwaarden voor het primair en voortgezet onderwijs onderhandelt en over de secundaire voorwaarden in het primair onderwijs.


Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl