EDISON STICHTING

Winnaars Edison Jazz Award 2001

Winnaars Edison Jazz Awards 2001
Hilversum, 13 juli 2001

Vandaag maakt Hans Dijkstal, fractievoorzitter VVD van de Tweede Kamer en groot jazzkenner, op het North Sea Jazz Festival de winnaars van de Edison Jazz Awards 2001 bekend. Tevens reikt hij deze prestigieuze prijs uit aan de 2 aanwezige nationale winnaars: Tony Overwater en Ineke Vandoorn. De Edison Jazz Oeuvreprijs 2001 gaat naar Toots Thielemans. Toots neemt de Edison in ontvangst uit handen van Maarten Spanjer, groot jazzliefhebber, aan het einde van zijn concert op het Festival.

De winnende albums zijn:
categorie Nederlands vocaal- Love is a golden glue, Ineke Vandoorn (Timeless): 'Ineke van Doorn kenmerkt zich als zangeres door haar avontuurlijke manier van zingen door haar uitzonderlijke, markante zangstem met een hoog bereik waarmee ze alle kanten op kan.'

categorie Nederlands instrumentaal- OP, Tony Overwater (Challenge Records): 'Tony Overwater ziet kans zijn eigen basspel respect voor Oscar Pettiford te laten uitademen, zonder dat hij daarvoor zijn eigen zorgvuldig opgebouwde stijl laat vallen.'

categorie Vocaal Internationaal- You're my thrill, Shirley Horn (Universal Music): 'Wat dit album geslaagd maakt, is dat Mandel als arrangeur evenals Shirley Horn een song 'hoorbaar' ontleedt. Met een minimum aan noten (en tempo) raken Mandel en Horn feilloos de essentie van hun welgekozen songs. Hiermee raakt zij de essentie van de jazz in de ziel'.

categorie Instrumentaal Internationaal - Tourist, St.Germain (EMI): 'St.Germain overschrijdt grenzen, waardoor Tourist net zo makkelijk een dance, lounge als jazz-cd genoemd kan worden. Wat St. Germain doet is verrassende muziek maken door recycling van oude jazzopnamen, die te mengen met opzwepend slagwerk en aan te vullen met studiomuzikanten.'

categorie Bijzondere uitgaven van historische aard - Complete Columbia Recordings, Miles Davis & John Coltrane (Sony Music): 'Deze box betekent een serieuze verrijking van Miles Davis' oeuvre. Ook de informatieve omlijsting is een staaltje van bijna ideaal reissue-beleid waaraan menig platenlabel een voorbeeld mag nemen'.

Over Toots Thielmans schrijft de jury in haar rapport: 'Er zijn weinig musici van wie zoveel muziek op plaat en CD is vastgelegd als Jean 'Toots' Thielemans. Als solist in bijna alle vertakkingen die de jazz rijk is, maar ook op soundtracks. En dan zijn er de talloze miniatuur improvisaties op andermans platen. Wat, waar en met wie Toots Thielemans ook speelt het is direct herkenbaar. De constante hoge kwaliteit én het diverse karakter van zijn muziek rechtvaardigt een oeuvre Edison'.

De Edison is de prijs van de Nederlandse muziekindustrie voor een album van bijzondere kwaliteit en is vergelijkbaar met bijv. de Grammy en de Brit Award. De Edison wordt al sinds 1960 uitgereikt en is daarmee de oudste muziekprijs in Nederland. De jurering voor de Edison Jazz Awards 2001 verliep in 2 fases: een brede jury van 125 mensen selecteerde uit de voorgedragen albums in iedere categorie de 4 genomineerden. Daarna koos een kleine jury uit deze genomineerden de winnaar. De jury is onafhankelijk van de platenmaatschappijen of artiesten en bestaat uit de volgende personen: Amanda Kuyper, Bert Vuijsje, Tom Beetz, Imme Schade van Westrum, Frits Hooft, Bert Huisjes en Ton Ouwehand.

Belt u voor meer informatie over de Edison Jazz Awards met Jonne Boesjes, 035 6254411 of 06 22525207.

13 jul 01 18:45