Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

16 juli 2001

LOONBEGRIP IN SOCIALE VERZEKERINGEN WORDT VEREENVOUDIGD

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met het wetsvoorstel administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringswetten. De vereenvoudiging van het loonbegrip in de sociale verzekeringen zal leiden tot een aanzienlijke verlaging van de administratieve lasten van werkgevers en van de kosten die de uitvoeringsinstellingen maken.

Het loon waarover de premies voor de sociale verzekeringen worden geheven, het SV-premieloon, wordt aanzienlijk eenvoudiger van samenstelling. Loonbestanddelen die incidenteel aan een werknemer worden uitbetaald zullen niet langer meetellen voor de berekening van de premieheffing. Tevens zal het premieloon gelijk zijn aan het uitkeringsdagloon waarop de uitvoeringsinstelling zich baseert als de werknemer arbeidsongeschikt of werkloos is geworden. Het dagloon zal voor alle werknemersverzekeringen op dezelfde manier worden berekend en de ingewikkelde uitzonderingsbepalingen komen grotendeels te vervallen.

De vermindering van de administratieve lasten voor werkgevers bedraagt rond 360 miljoen gulden per jaar. De besparing wordt onder andere veroorzaakt doordat werkgevers niet meer iedere maand voor de wisselende loonbestanddelen hoeven vast te stellen of er premie over geheven moet worden. Daarnaast hoeven zij veel minder gegevens aan te leveren aan de uitvoeringsinstelling. Ook de kosten voor de uitvoeringsinstellingen zullen dalen met naar schatting 100 tot 150 miljoen gulden per jaar. Daarnaast zal de controle op de naleving van de regelgeving verbeteren en zal de rechtmatigheid van de uitkeringsvaststelling toenemen. Voor werknemers wordt de berekening van de hoogte van de uitkering inzichtelijker en begrijpelijker.

De wijzigingen zullen zorgvuldig worden afgestemd op de invoering van de reorganisatie van de sociale zekerheid (SUWI). Onderdelen van het wetsvoorstel zullen daarom pas worden doorgevoerd nadat de overgang van de huidige vijf uitvoeringsinstellingen naar een Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) is afgerond. Hiermee wordt voorkomen dat werkgever en uitvoeringsinstellingen twee maal hun administratie moeten aanpassen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State wordt gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 13.07.2001