Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten >>

2001-07-12: Welstandsbeleid voor veranderingen aan bestaande gevels in beschermde stadsgezichten in handboek vastgelegd pag.nr.=7752

Het college van burgemeester en wethouders stemt in principe in met het handboek cluster 1 en 3 van de nota 'Het verzorgde gevelbeeld van Den Haag'. Het handboek wordt nu voor advies voorgelegd aan de raadscommissies Verkeer Binnenstad en Beschermde Stadsgezichten en Ruimtelijke Ordening Stadsvernieuwing en Volkshuisvesting. Na een positief advies stelt B&W de inhoud van het handboek definitief vast. Het handboek beschrijft de Haagse beschermde stadsgezichten. Het gaat over de wijken: Archipel, Belgisch park, Duinoord, Statenkwartier, Van Stolkpark- Scheveningse bosjes, Willemspark, Zorgvliet, Benoordenhout, Marlot, Vogelwijk en het Westbroekpark. Verder geeft het, voor gevels zichtbaar vanaf de straat, richtlijnen die de welstandscommissie hanteert bij het beoordelen van bouwaanvragen. De aanvrager krijgt zo duidelijkheid over hoe hij op een verantwoorde manier aanpassingen aan zijn gevel kan uitvoeren. Alles met het doel om waardevolle Haagse gevelbeelden te behouden.

Het handboek geeft voor elke wijk in het cluster een beknopte omschrijving van de ontstaansgeschiedenis en de stedenbouwkundige en architectonische kenmerken. Een kaart laat zien welke architectuurstijlen in de wijk voorkomen. De stijlen, zoals bijvoorbeeld de Nieuwe Haagse School, worden vervolgens nader omschreven en beeldaspecten worden afzonderlijk behandeld in woord en beeld. Hierbij zijn zowel de karakteristieke waarden als de mogelijkheden bij verandering of vervanging aangegeven. Deze mogelijkheden zijn afhankelijk van de waarde die aan bepaalde kenmerken worden toegekend. Bijvoorbeeld bij gebouwen die vallen onder de architectuurstijl de Nieuwe Haagse School moeten ornamenten en erkers behouden blijven maar kunnen balkons gericht veranderd worden.

Het handboek is ook bedoeld om woningeigenaren bewust te maken van de waardevolle elementen van een gevel. Mensen die verbouwplannen hebben kunnen een afspraak maken met de bouwinspecteur. Deze kan aangeven welke kwaliteiten de gevel heeft en wat nodig is om die te behouden. Voordelen zijn dat waardeverlies van de woning voorkomen kan worden en de Welstandscommissie een vergunningaanvraag eerder goedkeurt.

Het handboek voor cluster 1 en 3 ligt, na vaststelling door B&W, ter inzage op het stadsdeelkantoor. In totaal verschijnt een reeks van vijf clusterboeken voor de hele stad. Eerder verschenen al de clusterboeken 2 en 4.

12 juli 2001

last update: 13 juli 2001 ;pag.: 7752; auteur: 112