Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
Viss. 2001/4556
datum
13-07-2001

onderwerp
Voortgang uitvoering akkoord brandstofproblematiek TRC 2001/7151 doorkiesnummer

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Op 22 september 2000 (27 400 IXB, 4) hebben mijn collega van Financiën en ik u per brief geïnformeerd over een akkoord met de visserijsector om door middel van een pakket maatregelen genoemde sector tegemoet te komen in de snel veranderende marktomstandigheden als gevolg van de hoge brandstofprijzen. Ik heb u per brief van 24 april jl. (27 400 XIV, 96) tevens over de voortgang van de uitgaven voor het pakket tijdelijke maatregelen uit het budget 2000 geïnformeerd.

Voor de periode 2001 tot en met 2004 voorziet het akkoord in maatregelen die tot doel hebben de sector gezonder te maken en meer duurzame visserij te stimuleren.

Met deze brief breng ik u op de hoogte van de voortgang van de implementatie van het akkoord.

up

datum
13-07-2001

kenmerk
Viss. 2001/4556

bijlage

1. Maatregelen voor 2001.
Ten behoeve van de maatregelen voor 2001 heeft overleg plaatsgevonden met vertegenwoordigers van de sector. Mede op basis van dit overleg ben ik voornemens de middelen (f. 30 miljoen, euro 13.61 miljoen voor 2001) de volgende (globale) bestemming te geven.
+ Implementatie van het pakket samenhangende maatregelen in het kader van het opstellen van een kabeljauwherstelplan, zoals overeengekomen met de visserijsector op 1 maart jl. Openstelling van de regeling heeft al plaatsgehad. De totale kosten, inclusief onderzoek bedragen f. 18 miljoen (euro 8.17 miljoen).
+ Sanering vaartuigen. Geschatte kosten voor deze regeling (inclusief VUT-opvarendenregeling) zijn ca. f. 2,5 miljoen (euro 1,14 miljoen) (aangevuld met hetzelfde bedrag uit het FIOV).
+ Ontwikkeling van en proefneming met de pulskor. Dit meerjarige project is al in een gezamenlijke actie met het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen in uitvoering. De kosten voor 2001 bedragen f. 1,1 miljoen (euro 0,5 miljoen). + Onderzoeks- en samenwerkingsprojecten. Hieronder vallen de volgende acties: bestandsonderzoek, onderzoek naar milieuvriendelijke investeringen, nieuwe afzetmogelijkheden en visserijtechnieken (zowel in EU-wateren als in de wateren van en bij ontwikkelingslanden), samenwerking met lokale visserij en overheden in Mauritanië en ketenversterking (ca. f. 5 miljoen) (euro 2,27 miljoen);
+ Ondersteuning van de binnenvisserij en schelpdiercultures. Acties worden hierbij gericht op met name onderzoek naar economische en organisatorische versterking, op verbetering van het beheer in de visserij en op meer duurzame visserij. De kosten van deze maatregelen bedragen f. 1,2 miljoen (euro 0,54 miljoen).
+ Tenslotte heb ik f. 1 miljoen (euro 0,45 miljoen) beschikbaar als compensatie voor inkomstenderving als gevolg van uitstel van de invoering van het systeem van leges en is ruim f. 1 miljoen (euro 0,45 miljoen) gereserveerd voor de ontwikkeling, beheer en uitvoering van bovengenoemde maatregelen.
Binnenkort zal in overleg met de visserijsector een aanvang worden gemaakt met de ontwikkeling van overige maatregelen voor de resterende periode (2002-2004).
2. Tijdelijke maatregelen 2000.
Ik heb u hierover uitvoerig bericht in mijn brief van 24 april jl. In aanvulling daarop deel ik u het volgende mee. Openstelling van de Regeling tegemoetkoming premielasten SFM heeft plaats-
gehad. In afwachting van afronding van de behandeling van alle aanvragen door het Productschap Vis (uitvoerder van de regeling) wordt het bedrag aan uitkeringen geschat op ongeveer f. 11 miljoen (euro 4.99 miljoen). De Europese Commissie is doende met het formele onderzoek naar de verenigbaarheid van de regeling met de interne markt en met de Richtsnoeren voor het onderzoek van de steunmaatregelen van de staten in de visserij- en aquacultuursector.
Saneringsregeling voor vissersvaartuigen: Alle 12 aanvragen voor sanering zijn gehonoreerd. De regeling is goedgekeurd door de Europese Commissie. Totale kosten worden geraamd op f. 15,5 miljoen (euro 7,03 miljoen), waarvan f. 11,0 miljoen (euro 4.99 miljoen) uit nationale middelen.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

G.H. Faber