Provincie Zuid-Holland

13-07-2001

Verdiepte A4 bij Leiderdorp op schema

De uitvoering van het plan om de A4 bij Leiderdorp verdiept aan te leggen ligt op schema. De gemeenteraden van Leiderdorp en Leiden hebben de plannen inmiddels deze week besproken. Na het reces is de gemeenteraad van Zoeterwoude aan de beurt. De Provinciale Planologische Commissie (PPC) heeft positief geadviseerd.

Marnix Norder, voorzitter van de stuurgroep A4W4, is tevreden: De gemeenteraden pakken hun verantwoordelijkheden goed op. De opmerkingen gebruiken we om de plannen verder te verbeteren. Daar ben ik tevreden over, ja. Norder heeft er dan ook alle vertrouwen in dat Zoeterwoude na de zomer met dezelfde intentie het onderwerp benadert. En dan zijn er in een paar maanden enkele zeer grote stappen gezet. Waar andere, vaak kleinere projecten, soms jaren doorsudderen, is de komst van de HSL aangegrepen spijkers met koppen te slaan. Norder: Na het laten zakken van de HSL is de verlengde tunnelbak de tweede kwaliteitsslag die we in korte tijd konden maken. HSL op maaiveldniveau was al een flinke verbetering voor de omgeving, maar was niet genoeg met een korte tunnelbak voor de A4 . Vandaar dat de gedeputeerde zich heeft ingespannen om samen met de gemeenten de nodige miljoenen bijeen te krijgen om de geplande tunnelbak van de A4 te verlengen én de polders groen te houden. In die opzet is hij geslaagd.

De verdiepte ligging van de A4 kan, ten opzichte van de Tracébesluit-variant, worden verlengd met circa 350 meter aan zowel de noord- als de zuidzijde van de Oude Rijn. De totale lengte van de verdiepte ligging wordt daarmee circa 1,4 kilometer. De verdiepte weg wordt afgedekt door horizontale geluidsschermen, waardoor de barrièrewerking van de weg wordt geminimaliseerd aan weerszijden van de Oude Rijn.
Door W4 ontstaan kansen voor duurzaam betere recreatieve verbindingen tussen de Leidse regio en het Groene Hart, waarbij de Munnikenpolder nadrukkelijk als 'voorportaal' van het Groene Hart wordt ingezet. Daarnaast wordt ook de toegankelijkheid van weidegebied Grote Polder door W4 verbeterd. Verschillende gebiedslocaties aan weerszijden van de weg worden binnen W4 tot ontwikkeling gebracht. Hier ontstaan kansen voor aantrekkelijke woonmilieus en hoogwaardige kantoor- en bedrijvengebieden.

Financiën
De (financiële) haalbaarheid van W4 is onderwerp geweest van uitvoerig overleg. De meer-kosten van het W4-plan zijn door partijen op 174 miljoen gulden bepaald. De financiering van de meerkosten wordt onder meer gerealiseerd via opbrengsten uit gebieds-ontwikkeling van de W4-locaties.
Provincie en gemeenten storten hun bijdragen in een op te richten W4-fonds. Door renteontwikkeling zullen in 2010 uit het fondsvermogen de meerkosten kunnen worden voldaan aan Rijkswaterstaat. Inmiddels heeft de minister van VROM zijn aandeel van 35 miljoen toegezegd. Ambtelijk was er al overeenstemming, maar met de ministeriele toezegging is het financiële plaatje definitief rond.