CDA

Atsma: strafkortingen MKZ buiten proporties

Tweede Kamerlid Joop Atsma is geschrokken van de tientallen voorbeelden die hem ter ore zijn gekomen van boeren en hobby-boeren over de forse strafkortingen waarmee zij zijn geconfronteerd bij de afwikkeling van de MKZ-crisis. "Boeren die heel constructief hebben meegewerkt en weken geen inkomen hebben kunnen verwerven, krijgen nu te maken met gigantische strafkortingen op de geschatte waarde van hun veestapel. Daardoor worden zij verhinderd hun bedrijf weer op te starten. Er moet een nieuwe veestapel worden gekocht met duur geld van de bank."

Joop Atsma begrijpt niet wat minister Brinkhorst bezielt. "Hier is gewoon sprake van een kille sanering van goedwillende boeren. De mensen staan met hun rug tegen de muur", zegt Atsmam die de minister een aantal vragen over de strafkorting voorlegt en daarover in het eerstvolgend MKZ-overleg wil debatteren.

Atsma vindt dat de kortingen oplopend tot 70% in geen verhouding staan met de overtredingen die zijn gepleegd. De strafkortingen werden opgelegd als bijvoorbeeld in het logboek niet alle bezoekers geregistreerd stonden, er een oormerk (soms tijdelijk) ontbrak, of als één van de gezinsleden enkele niet geregistreerde hobbydieren had, zoals geitjes en lammetjes, of gedupeerden niet helemaal conform de hen vaak onbekende regels hadden gehandeld.

Woordvoerder: Joop Atsma, tel. 0512-363668 of 06-51811147

Voor verdere informatie: Marianne Fennema, tel. 070-3182512 of 06-53267862