Ministerie van Financiën


http://www.minfin.nl

MINFIN: Antwoorden op kamervragen begrotingstekort in Italie

Persbericht

No 01/214 Den Haag 13 juli 2001

Antwoorden op Kamervragen over het begrotingstekort in Italië

Dit zijn antwoorden op Kamervragen van 29 juni 2001 van de leden Van Beek en Hessing van de Tweede Kamer.

VRAGEN


1
Heeft u kennisgenomen van de mededeling van de directeur van de Centrale Bank van Italiè, Antonio Fazio, dat het begrotingstekort van Italiè dit jaar aanzienlijk hoger zal uitkomen dan vorig jaar en mogelijk oploopt tot 1,8% BBP?


2
Herinnert u zich nog de toezegging van de Italiaanse regering het begrotingstekort dit jaar fors terug te brengen naar 0,8% BBP, of lager. Wat vindt u, tegen deze achtergrond, van de recente tegenovergestelde informatie?


3
Is deze ontwikkeling in Italiè conform het Stabiliteitspact? Bent u bereid hier binnenkort uw Italiaanse collega op aan te spreken? Welke mogelijkheden hebt u om ook Italiè zo spoedig mogelijk te laten voldoen aan het streven naar in balance or in surplus met betrekking tot het EMU-saldo? Welke sancties heeft u als Italiè hier niet op korte termijn aan voldoet?

Antwoord 1
Ja.

Antwoord 2
Ja. Woensdag 11 juli jongstleden heeft de Italiaanse minister van Financiën bekendgemaakt dat het begrotingstekort in 2001 naar verwachting uitkomt op 1,9% BBP. Dit is belangrijk hoger dan de 0,8% BBP uit het laatste Italiaanse stabiliteitsprogramma. Deze recent beschikbaar gekomen informatie vind ik zeer zorgelijk (zie ook antwoord 3).

Antwoord 3
In zijn beoordeling van het Italiaanse stabiliteitsprogramma was de Ecofin Raad van mening dat de Italiaanse begrotingsdoelstelling vanaf 2001 voldoende veiligheidsmarge biedt om in geval van normale economische conjunctuurschommelingen niet de 3%-tekortnorm te overschrijden, hetgeen in overeenstemming is met de vereisten uit het Stabiliteits- en Groeipact.
Mocht de Ecofin Raad op enig moment een significante afwijking bespeuren tussen de begrotingssituatie en de
middellange-termijndoelstelling of het aanpassingstraject daar naar toe, dan kan hij een aanbeveling tot de betrokken lidstaat richten om de nodige aanpassingsmaatregelen te nemen (zogenaamde early warning). In het geval dat de Ecofin Raad bij een volgend toezicht van oordeel is dat de afwijkingen nog steeds bestaan of ernstiger zijn geworden, dan kan hij een (openbare) aanbeveling richten tot de betrokken lidstaat om direct corrigerende maatregelen te nemen. Deze procedure rondom het multilateraal toezicht in het kader van het Stabiliteits- en Groeipact is vastgelegd in Raadsverordening 1466/97.

Naast deze procedure kan een lidstaat ook aangesproken worden op de naleving van de globale richtsnoeren. In de onlangs vastgestelde globale richtsnoeren voor het economisch beleid 2001 wordt Italië opgeroepen te voldoen aan de tekortdoelstelling uit het stabiliteitsprogramma van 0,8%BBP in 2001 en in 2002 verder te gaan met tekortreductie om zodoende de middellange termijndoelstelling van begrotingsevenwicht in 2003 te bereiken. In de Eurogroep van maandag 9 juli jongstleden heeft de Italiaanse minister van Financiën Tremonti overigens aangegeven dat Italië zal vasthouden aan de doelstelling van begrotingsevenwicht in 2003.

Gelet op de substantiële afwijking van de jongste tekortraming voor 2001 met de tekortdoelstelling uit het stabiliteitsprogramma, zal dit in de eerstvolgende Eurogroep worden besproken.

Woordvoerder: drs. F.F.M. Kemperman

13 jul 01 14:59