| Pressbriefing introduction 3D Borehole Radar |

Amsterdam, 06/28/2001

Geachte redactie,

Het Nederlandse bedrijf T&A Radar B.V. zal op donderdag 12 juli om 10.30 uur een presentatie geven ter introductie van hun uitvinding 'de 3D Borehole Radar'. Dit innovatieve laserconcept is een wereldwijde doorbraak op het gebied van verkenning van bodem- en grondlagen ten behoeve van blindgangerdetectie, tunnelboringen, jetgrout injecties en het doormeten van olie- en gasreservoirs. Tot nu toe is 3D grondradarverkenning nog niet eerder mogelijk gemaakt, maar beperken producenten zicht tot 2D verkenning vanaf het maaiveld.

T&A Radar B.V. is onder meer bekend van het opsporen van vliegtuigbommen en granaten op het Zandvoortse Strand.

Het programma :
10:30 - 10 :45 Ontvangst met koffie
10:45 - 11:45 Persintroductie 3D Borehole Radar Technologie door drs. R. van Ingen
11:45 - 12:00 Gelegenheid om vragen te stellen
12:00 - 12:30 Lunch in de uitzichtskabine van de Shell toren

In verband met beveiligingsmaatregelen van Shell en de noodzakelijke voorzieningen die wij moeten treffen, vernemen wij graag uiterlijk dinsdag 10 juli of u of uw redactie van deze uitnodiging gebruik zult maken. U kunt zich per e-mail aanmelden voor de persconferentie bij Dorien van Schie via VanSchie@ta-radar.nl. Voor verdere informatie of inlichtingen over de persconferentie kunt u ook bellen met Dorien, via 023-5421576 of 06-11316714.

De presentatie zal plaatsvinden in de Shell toren van het Shell Research en Technology Centre in de conferentiezaal op de 15e verdieping. Het terrein ligt op loopafstand van het Amsterdam Centraal Station aan de overkant van 't Ij. T&A bevindt zich op het terrein van het Shell gebouw, Badhuisweg 3, in Amsterdam. Bijgevoegd vindt u een routebeschrijving. | END |

Over T&A RADAR BV(www.ta-radar.nl)
T&A RADAR BV is onderdeel van T&A SURVEY BV en gevestigd op het Shell Research and Technology Centre in Amsterdam. Het bedrijf heeft circa 20 werknemers en is opgericht door de geoloog drs. Robert van Ingen. T&A is gespecialiseerd in het uitvoeren van geofysische bodemonderzoeken, het ontwikkelen van geofysische onderzoeksapparatuur voor bodemonderzoek vanuit boorgaten en consultancy in geofysica en geologie. T&A RADAR vertegenwoordigt de Canadese grondradar producent Sensors & Software in Nederland en heeft van dit bedrijf radarsystemen voor onderzoek vanaf het maaiveld aangeschaft.
Ingenieursbureaus, overheid en gemeentes, aannemers en olie- en gasmaatschappijen mag het bedrijf tot zijn klanten rekenen. T&A bezit sinds 1998 het ISO-9002 certificaat voor geofysisch bodemonderzoek en het VCA certificaat.

Over grondradar
Grondradar is een niet-destructieve geofysische onderzoekstechniek die is gebaseerd op de penetratie van elektromagnetische golven in de ondergrond. Met deze techniek kan afhankelijk van de bodemeigenschappen de ondergrond tot enkele tientallen meters vanaf het maaiveld (aardoppervlak) of vanuit een boorgat snel en met grote nauwkeurigheid in kaart worden gebracht. Grondradar werkt met elektromagnetische golven die via een zendantenne de grond in worden gestuurd. Deze golven reflecteren in een bodem of constructie daar waar de materiaaleigenschappen veranderen. De gereflecteerde golven worden met behulp van een ontvangstantenne gemeten. Door het softwarematig verwerken van de gemeten reflecties kunnen obstakels en bodemopbouw in kaart gebracht worden.

Op dit moment zijn er enkele grondradar producenten in de wereld actief die opereren vanuit Engeland, Canada, de Verenigde Staten en Zweden. Deze producenten concentreren zich voornamelijk op het fabriceren van apparatuur die geschikt is voor onderzoek vanaf het maaiveld. Hierbij worden de antennes over het maaiveld voortgetrokken om aldus een 2D beeld van de ondergrond te verkrijgen.

Contact voor journalisten:
Dorien van Schie, Pr-consultant Tel: +31-611316714, e-mail : VanSchie@ta-radar.nl, of
T&A Radar B.V., Robert van Ingen, Badhuisweg 3, Amsterdam, Tel. +31-20-6651368, email : VanIingen@ta-radar.nl

Routebeschrijving
T&A RADAR is zowel per auto als per openbaar vervoer prima te bereiken.

Auto
Alle autosnelwegen naar Amsterdam komen uit op de rondweg rond Amsterdam: de Ring (A10).
Op de Ring (A10) houdt u de borden "afslag S116" aan. U verlaat de Ring bij de afslag S116. Deze afslag is gelegen aan de Noordoostkant van Amsterdam.
Vanaf afslag S116 volgt u de borden 'Noord/Centrum'. Vervolgens volgt u de borden "Noord 1 t/m 5", door bovenaan de afrit bij de stoplichten rechtsaf de "Johan van Hasseltweg" in te slaan. Let erop dat u enkele tientallen meters voor het BP-tankstation (aan de rechterkant) de hoofdweg al dient te verlaten door richting het BP-tankstation te rijden.
Op de volgende T-splitsing slaat u linksaf en volgt u de borden 'Noord 5'. Hierdoor komt u in de 'Van der Pekstraat' (rechtdoor bij de rotonde).
U vervolgt de 'Van der Pekstraat'. Tenslotte komt u op de Buiksloterweg, waar u aan de rechterhand de hoofdingang vindt van het Shell Research and Technology Centre (ingang Badhuisweg).
De portier helpt u hier graag verder.

Openbaar vervoer
Reis naar het Centraal Station in Amsterdam en neem daar uitgang 'Noord'.
Vervolgens neemt u de pont (Buiksloterweg-pont; kosteloos) tussen de steigers 8 en 9.
Vanaf de pont vindt u na ruim 250 meter over de Buiksloterweg, aan de linkerkant de hoofdingang van het Shell Research and Technology Centre (ingang Badhuisweg). De portier helpt u hier graag verder.

Ref.:T&A0001-12425A