CDA

Europarlementariër Van Velzen over invallen bij telecombedrijven

Donderdag 12 juli heeft de Europese Commissie invallen gedaan bij alle aanbieders van mobiele telefonie in Engeland en Duitsland. De Europese Commissie wil op deze manier harde bewijzen verzamelen dat telecombedrijven de kosten voor internationaal roamen - dat betekent gebruik maken van buitenlandse gsm-netwerken bij internationaal mobiel bellen - kunstmatig hoog houden en als melkkoe gebruiken. Het gaat om bedrijven, zoals British Telecom (Telfort) en Vodafone (Libertel), die rechtstreeks of via deelneming ook in Nederland actief zijn. CDA-Europarlementariër Wim van Velzen is zeer tevreden met deze actie van de Europese Commissie

Van Velzen: "Het is een feit dat de tarieven veel te hoog zijn. Ik heb al twee maal schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie over deze hoge tarieven. Verder heb ik ook tijdens debatten en in andere gesprekken met Commissaris Monti voortdurend aangedrongen op actie. Nog veel te vaak treffen vakantiegangers na thuiskomst een torenhoge telefoonrekening aan omdat zij af en toe hun gsm in het buitenland hebben gebruikt. Omdat het moeilijk is om prijsafspraken te bewijzen, is er al Europese wetgeving in voorbereiding die sowieso de prijzen omlaag moeten brengen. Zo zijn een aantal van mijn amendementen overgenomen die de telefoonaanbieder verplichten om de beller bij ieder mobiel telefoongesprek te informeren via zijn display over de kosten als hij zijn gsm in het buitenland gebruikt. Daarnaast worden de telefoonmaatschappijen verplicht om de prijzen voor het roamen te baseren op de werkelijke kosten. De invallen van vandaag gaan over het vergaren van bewijs van prijsafspraken. Prijsafspraken zijn al onder de huidige wetgeving verboden."

Roamen betekent gebruik maken van buitenlandse gsm-netwerken bij internationaal mobiel bellen. Daartoe heeft de eigen telefoonmaatschappij contracten afgesloten met buitenlandse telefoonaanbieders en het sterke vermoeden bestaat dat de kosten die men voor het gebruik van het buitenlandse netwerk in rekening brengt buitenproportioneel hoog zijn en dat er zelfs prijsafspraken zijn gemaakt. In ieder geval is het voor de gebruiker niet duidelijk hoe de prijsopbouw in elkaar steekt als hij in het buitenland zelf belt of gebeld wordt.

Meer informatie: Wim van Velzen, tel: +31 6 53893163 Eduard Slootweg, voorlichter, + 32 475721280