Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 11 juli 2001

REACTIE OP HERINDELINGVOORSTEL
MIERLO EN GELDROP GAAN SAMEN VERDER

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer K.G. de Vries, heeft op 14 mei jl. het herindelingontwerp voor de regio Eindhoven-Helmond gepresenteerd. Voor elk van de betrokken gemeenteraden bestaat de mogelijkheid tot 15 september 2001 een reactie te geven op dit ontwerp. De colleges van Mierlo en Geldrop stellen, na bestudering van het voorstel, in een gezamenlijk raadsvoorstel voor om akkoord te gaan met de voorgestelde samenvoeging en de minister mede te delen dat zij deze samenvoeging ook op vrijwillige basis en als gelijkwaardige partners gestalte willen geven. Zowel het Burgercomité Mierlo als het Burgercomité Geldrop kunnen zich vinden in dit standpunt.

De regio Eindhoven-Helmond kent een lange en bewogen geschiedenis op het gebied van de bestuurlijke vernieuwing. Er zijn al heel wat voorstellen de revue gepasseerd, die uiteindelijk de eindstreep niet hebben gehaald. Op 26 juni 2000 hebben Provinciale Staten het laatste herindelingvoorstel van Gedeputeerde Staten verworpen. Provinciale Staten zien meer in andere bestuurlijke oplossingen zoals samenwerking tussen gemeenten. De beide gemeenten hebben altijd aangegeven dat zij primair voorstander zijn van een vergaande niet-vrijblijvende samenwerking boven gemeentelijke herindeling.

BEHOUD KARAKTER EN SAMENWERKING
Mierlo en Geldrop beschikken beide over een slagvaardige en professionele bestuurlijke en ambtelijke organisatie en een gezonde financiële positie. De lijnen tussen bestuur en samenleving zijn kort, hetgeen onder meer tot uitdrukking komt in een grote betrokkenheid en participatie door de burgers. Er is een grote sociale samenhang, waardoor beide gemeenten worden gekenmerkt door een rijk en bloeiend verenigingsleven. In alle reacties, op even zovele herindelingvoorstellen waren de argumenten van zowel Mierlo als Geldrop gericht op het streven naar behoud van het herkenbare en eigen karakter van de gemeenten. Dat daarbij nooit de stedelijke problematiek van de Stadsregio Eindhoven-Helmond uit het oog is verloren, blijkt uit de bereidheid van beide gemeenten tot vergaande samenwerking binnen de Stadsregio c.q. het gehele gebied Zuidoost-Brabant.

GEWENST SCHAALNIVEAU
De bewindsman is echter van mening dat een vergaande niet-vrijblijvende samenwerking niet de enige oplossing kan bieden voor de ruimtenood en de grootstedelijke problematiek van centrumsteden. Voor een duurzaam bestuurlijk antwoord dienen de instrumenten samenwerking en gemeentelijke herindeling complementair te worden toegepast. In zijn visie betekent dit ook, dat in de context van grootstedelijke ontwikkelingen zowel als in de overige bestuurlijke context met het oog op de ontwikkelingen en opgaven voor de toekomst, een discussie over het gewenste schaalniveau aan de orde kan zijn. Tegen die achtergrond acht hij het gewenst dat - zonder daarmee te willen zeggen dat de huidige taken niet goed zouden worden vervuld - Mierlo zijn toekomst in een breder bestuurlijk verband gaat vinden.

UITBREIDINGSMOGELIJKHEDEN
Geldrop heeft geen tot weinig uitbreidingsmogelijkheden voor wonen, werken en andere voorzieningen. Tegelijkertijd staat Geldrop voor een omvangrijke herstructurering van het verouderde woningbestand. Door de ligging van Mierlo en Geldrop in het interstedelijk groengebied en de oriëntatie van Mierlo op Geldrop, is de samenvoeging van Mierlo met Geldrop voor de minister een logische en aantrekkelijke optie. Mierlo kan zijn toekomst vinden in een breder bestuurlijk verband en voor Geldrop betekent het een vermindering van de scherpte van de meer grootstedelijke problematiek, waar het het verouderde woningbestand betreft. Bovendien ontstaat een nieuwe krachtige buurgemeente voor zowel Helmond als Eindhoven, die het beheer kan voeren over het gemeenschappelijke groengebied en die zowel haar lokaal regisserende en uitvoerende rol zelfstandig kan vervullen als op regionaal niveau een volwaardige partner kan zijn.

GOEDE PERSPECTIEVEN
Vanuit deze invalshoek hebben de beide colleges van burgemeester en wethouders het voorstel van de minister beoordeeld en zijn tot de conclusie gekomen, dat deze herindelingvariant (samenvoeging Mierlo en Geldrop) voor beide gemeenten goede perspectieven voor de toekomst biedt. Er ontstaat een nieuwe gemeente die qua bestuurlijke schaal dicht bij de burger kan blijven staan en waarin de eigen identiteit en het eigen karakter van de twee kernen in grote mate gehandhaafd blijven. De wederzijdse oriëntatie en de al bestaande samenwerking tussen beide gemeenten bieden hiervoor voldoende waarborgen. Voor Geldrop betekent de samenvoeging in wezen een nog verdere versterking van haar zelfstandigheid, waarbij Geldrop meer armslag en ruimte krijgt om zaken als de herstructurering van het woningbestand aan te pakken.

Nieuwe ontwikkelingen en opgaven, zowel op lokaal als op regionaal niveau, kunnen door de nieuwe gemeente met vertrouwen tegemoet worden gezien. In die zin wordt het standpunt van de minister ook onderschreven.

GRENSCORRECTIES
Naast de samenvoeging van de beide gemeenten wordt in het voorstel van minister de Vries ook een aantal grenscorrecties voorgesteld zowel voor Geldrop als voor Mierlo. Het raadsvoorstel dat in beide gemeenten zal worden voorgelegd maakt geen bezwaar tegen de voorgestelde grenscorrectie tussen de gemeenten Eindhoven en Geldrop ten noorden van het Eindhovens kanaal bij Hulst (Urkhoven). In het collegevoorstel wordt er bij de minister echter op aangedrongen om de grenscorrectie bij de DAF-fabrieken te beperken tot het onbebouwde gedeelte van het DAF-complex. Ook dringen de beide colleges er bij de minister op aan om af te zien van de grenscorrecties van de gemeente Mierlo met Helmond/Eindhoven.

BURGERCOMITÉS
Hoewel de burgercomités van beide gemeenten natuurlijk altijd gestreden hebben voor zelfstandigheid van de respectievelijke gemeenten kunnen ook zij zich vinden in het voorstel zoals nu gepresenteerd door de beide colleges. Zij hebben altijd gestreden voor het eigen karakter van de respectievelijke gemeenten en zijn van mening dat dit herindelingvoorstel in die zin het minst slechte is dat tot nu toe is gepresenteerd. Verwacht wordt dat het, na samenvoeging, voor beide kernen mogelijk blijft de eigen identiteit te behouden. Zowel Mierlo als Geldrop zullen op korte termijn het plan voor de beoogde samenvoeging via een representatieve enquête aan de bevolking voorleggen. Dit is voor Mierlo een logisch vervolg op een eerder gehouden NIPO-enquête over de herindelingproblematiek.

RAADSVERGADERING
Het voorstel van de beide colleges zoals nu gepresenteerd moet nog in de beide gemeenteraden worden besproken. De gemeenteraad van Geldrop komt hierover bijeen op donderdag 6 september aanstaande en nemen dan een besluit.