Ministerie van Defensie



"Marine krijgt voldoende voor emancipatiebeleid"

11-07-2001

Staatsecretarissen Annelies Verstand van Sociale Zaken en Henk van Hoof van Defensie hebben 11 juli een werkbezoek gebracht aan de marine in Den Helder. Mevrouw Verstand, verantwoordelijk voor emancipatie, arbeid en zorg, liet zich uitvoerig informeren over de positie van de vrouw bij de marine, haar carrièremogelijkheden en de mogelijkheden arbeid en zorg te combineren. Zij sprak onder anderen met vrouwelijke bemanningsleden in verschillende rangen die zijn geplaatst aan boord van het multipurpose fregat Hr. Ms. Willem van der Zaan en de vrouwelijke Chef dEquipage op de Operationele School, adjudant onderofficier Patty Willeboordse. Ook bezochten Verstand en Van Hoof de onderzeeboot Hr.Ms. Zeeleeuw en de brugsimulator van het KIM waar zij in de vertrouwde handen van een vrouwelijke officier van de wacht een vaartocht maakten.

Na afloop van het bezoek vertelde mevrouw Verstand de dag als zeer positief te hebben ervaren.Ik heb het gevoel dat er serieus wordt omgegaan met vrouwen bij Defensie. Ik heb gemerkt dat Defensie investeert in vrouwen en moeite doet rekening te houden met carrièreplanning. In punten uitgedrukt krijgt de marine in ieder geval een voldoende voor haar emancipatiebeleid. Dat cijfer kan volgens staatssecretaris Verstand echter verder omhoog wanneer er een experiment zou worden gestart met vrouwen op onderzeeboten. Ambtgenoot Van Hoof meende echter dat een dergelijk experiment weinig soulaas zou bieden omdat er te weinig animo voor zou zijn.

Emancipatiedeskundige Verstand vond verder de gesprekken met de vrouwen van Hr. Ms. Willem van der Zaan zeer interessant. Zij hoorde zo verschillende visies en ervaringen. Waar de één van mening is dat plaatsing van vrouwen op onderzeeboten op te veel problemen zou stuiten wegens zaken als gebrek aan privacy en de te beperkte sanitaire voorzieningen, vindt een ander dat het wel moet kunnen. En waar de één instroom van meer vrouwelijke militairen als positief ziet, heeft de ander juist voor een baan bij de marine gekozen omdat het een mannenmaatschappij is.

Wat staatssecretaris van Hoof betreft is Defensie steeds minder een mannenbolwerk. Momenteel is het aandeel militaire vrouwen in de krijgsmacht ruim acht procent. Het streven is dit aantal te vergroten tot twaalf procent in 2010. In vergelijking met andere NAVO-partners, komt Nederland er goed uit. Alleen de Verenigde Staten en Canada hebben meer vrouwen.
Nu nog een vrouwelijke minister van Defensie, liet mevrouw Verstand zich ontvallen Dat zou pas echt een goede ontwikkeling zijn.