Gemeente Zeist

Nieuwe werkaanvaardingspremie, uitstroompremie én onkostenvergoeding vrijwilligerswerk

De gemeente Zeist heeft met ingang van 1 juli een nieuwe premie geïntroduceerd van 4000,- ( 1.815,12) netto, genaamd de 'werkaanvaardingspremie'. Het doel van de premie is om de aanvaarding van werk te stimuleren. Hiermee wordt ook voorkomen dat mensen die gaan werken in inkomen achteruit gaan doordat ze geen of minder recht hebben op huursubsidie en andere voorzieningen voor mensen met een laag inkomen. Nieuw is ook de onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk, bedoeld voor mensen die niet in staat zijn om betaald werk te doen.
Werkaanvaardingspremie.
Er zijn globaal twee situaties waarbij mensen in aanmerking kunnen komen voor een werkaanvaardingspremie:

1. Als de bijstandsuitkering of een andere gemeentelijke uitkering wordt beëindigd door aanvaarding van een niet-gesubsidieerde dienstbetrekking (of werkzaamheden als zelfstandige). In dit geval moet men wel tenminste één jaar lang een algemene bijstandsuitkering of een andere gemeentelijke uitkering hebben ontvangen.

2. Als men van een Wiw-dienstbetrekking of Wiw-werkervaringsplaats overgaat naar niet gesubsidieerd werk of werkt als zelfstandige. In dit geval moet men minstens een jaar gesubsidieerde arbeid op grond van de Wiw hebben verricht.

De hoogte van de werkaanvaardingspremie is in totaal 4000,- (
1.815,12) netto. De premie wordt echter niet in één keer uitgekeerd, maar in vier delen van 1000,- ( 453,78). De eerste uitbetaling vindt na een half jaar plaats, de tweede na een jaar, de derde na anderhalf jaar en de vierde na twee jaar. De premie moet ieder half jaar opnieuw worden aangevraagd.
Uitstroompremie
Naast de nieuwe werkaanvaardingspremie is een aparte uitstroompremie geïntroduceerd voor de overgang van een bijstandsuitkering of een andere gemeentelijke uitkering naar een gesubsidieerde baan. Deze premie bedraagt 500,- ( 226,89) netto. Men heeft recht op deze premie wanneer men minimaal zes maanden heeft gewerkt in een gesubsidieerde baan.

Er bestond al een aparte landelijke premie voor de uitstroom vanuit een ID-baan naar een niet gesubsidieerde dienstbetrekking (met een contract van minimaal één jaar). Voor deze premie komen alleen mensen in aanmerking die tenminste twee jaar werkzaam zijn geweest in een ID-baan. De hoogte van deze premie is 4000,- ( 1.815,12) netto. Deze premie wordt verstrekt door Pluswerk reïntegratie (voorheen RWI). Onkostenvergoeding vrijwilligerswerk
De onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk is bedoeld voor mensen die nog niet, of slechts met behulp van vrijwilligerswerk, in staat zijn om in een betaalde baan te werken. Verder wordt bij de aanvraag voor een onkostenvergoeding door de gemeente getoetst of het gaat om onbetaalde maatschappelijk nuttige activiteiten. Ook wordt gekeken of het vrijwilligerswerk de cliënt helpt om na verloop van tijd een betaalde baan te krijgen. In ieder geval mag het doen van vrijwilligerswerk geen belemmering vormen voor het verkrijgen van een betaalde baan.

De onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk bedraagt 122,50 ( 55,59) per maand, ongeacht het aantal uren die gewerkt zijn. Wel wordt de vergoeding die men eventueel krijgt van de vrijwilligersorganisatie van dit bedrag afgetrokken. Hiermee wordt voorkomen dat het totale bedrag aan onkostenvergoeding (van de gemeente en de vrijwilligersorganisatie tezamen) boven de grens van 1.470,- ( 667,06) op jaarbasis komt. Wanneer de totale onkostenvergoeding onder deze grens blijft, hoeft namelijk geen belasting te worden afgedragen. Ingangsdatum
Zowel de werkaanvaardingspremie ( 4000,- netto) als de uitstroompremie ( 500,- netto) zijn van toepassing op iedereen die ná 1 juli 2001 uitstroomt. Iedereen die vóór 1 juli uitstroomt valt nog onder de regels die in de oude verordening stonden.
Ook de onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk wordt verstrekt met ingang van 1 juli. Vrijwilligers die al voor die tijd actief als vrijwilliger waren, kunnen tot 1 september 2001 een aanvraag indienen om in aanmerking te komen voor de onkostenvergoeding. De onkostenvergoeding zal echter niet verstrekt worden over de maanden die men reeds werkzaam was voor 1 juli. Situaties met behoud gedeelte arbeidsinkomsten
In principe worden inkomsten uit arbeid gekort op uw uitkering. Er zijn echter een aantal gevallen waarin een gedeelte van de arbeidsinkomsten mag worden behouden. Dit geldt voor:
* Alleenstaande ouders met de volledige verzorgende taak voor één of meer kinderen onder de 13 jaar;

* Personen van 57,5 jaar of ouder;

* Personen die om redenen van medische of sociale aard zijn aangewezen op het verrichten van arbeid in deeltijd. In dit geval moet een individuele toetsing plaatsvinden.

Verder is een uitzondering gemaakt voor inkomsten die betrekking hebben op seizoensarbeid, zoals de fruitpluk. In dit geval worden de inkomsten slechts maximaal vier maanden per jaar gedeeltelijk vrijgelaten (niet op de uitkering in mindering gebracht). Dit type inkomsten moet op het rechtmatigheidsonderzoeksformulier (ROF) worden aangegeven.
Als u aan één van bovenstaande gevallen voldoet, worden de eerste 181,- ( 82,13) per maand niet in mindering gebracht op de uitkering. Van de inkomsten boven deze 181,- mag vervolgens de helft worden behouden. Het maximale bedrag dat men mag behouden bedraagt 332,- ( 150,66) per maand. Deze bedragen worden ieder half jaar aangepast. Informatie
De uitvoering van de in dit artikel besproken regelingen is verspreid over verschillende afdelingen binnen de gemeente Zeist.
* Voor informatie over nieuwe werkaanvaardings- en uitstroompremie kunt u contact opnemen met Team Aanvraag en Heronderzoek, tel. (030) 6987156

* Voor informatie over oude uitstroompremie (uitstroom voor 1 juli) en inkomstenvrijlating kunt u contact opnemen met Team bestandsbeheer, tel. (030) 6987887

* Voor informatie over onkostenvergoeding vrijwilligerswerk kunt u contact opnemen met Maatwerk, tel. (030) 6987911.

De Subsidieverordening uitstroom Abw, Ioaw, Ioaz en Wiw ligt gedurende vier werken ter inzage bij de Publieksbalie, Slotlaan 20. De balie is van maandag t/m donderdag geopend van 8.00 tot 17.00 uur, vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur. Tevens is de publieksbalie open op donderdagavond tot 20.00 uur s'avonds.

LOBBUS: vakantiespektakel voor jeugd!
Enthousiaste leiding Lobbus gevraagd

Lobbus is een bruisend vakantiespektakel voor de basisschooljeugd in de gemeente Zeist. In de zomer bezoeken per dag ongeveer 350 kinderen LOBBUS. Kinderen doen daar grote activiteiten als speurtochten, vossenjachten en andere spelen die verbonden zijn door een thema. De kinderen worden op leeftijd ingedeeld in groepen van ongeveer 25 kinderen. Natuurlijk moeten deze groepen begeleid worden! We hopen dat jij daar de aangewezen persoon voor bent.

Creatief, sportief en geduldig????
Ben jij creatief, sportief, geduldig en ouder dan 16 jaar, dan is LOBBUS wat voor jou! Wij bieden een geweldige besteding van je vakantie, een leuke vergoeding en een tijd om nooit te vergeten. Als LOBBUS 's middags voor de kinderen afloopt is er voor jou nog de mogelijkheid om kennis te maken met andere leiding en een gezellige tijd met ze door te brengen op het veld.

Doe dan het volgende!
LOBBUS 2001 wordt gehouden van 13 t/m 31 augustus. Lijkt het je leuk om tijdens deze periode één of meerdere weken mee te werken dan kan je na 19.00 uur het volgende nummer bellen