Politiebericht Friesland: Friesland 10-07-2001
Politieberichten van 9/7 (13.00 uur0 t/m 10/7 (07.00 uur)

Drachten: auto`s opengebroken
Afgelopen weekend werden op het bedrijfsterrein van een garage aan De Roef een vijftal auto`s opengebroken. Aan de achterzijde van het bedrijf werd een gat in het hek gemaakt. Van verschillende auto`s werd een ruit vernield. Uit de auto`s werden autoradio`s weggenomen. De totale schade bedraagt ongeveer f 10.000,- Een 27-jarige inwoner van Drachten heeft namens het garagebedrijf aangifte gedaan.

Leeuwarden: snelheidscontrole
Maandag tussen 10.30 en 12.00 uur werd met de lasergun snelheidscontrole gehouden op de Douwe Kalmaleane. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. In totaal werden 5 bestuurders bekeurd. De snelste reed met een snelheid van 79 kilometer per uur voorbij de controlepost.

Drachten: verkrachting
Gisteravond werd in het tv-programma `Opsporing Verzocht` aandacht besteed aan de verkrachtingszaak in Drachten. Tot 23.30 uur waren er naar aanleiding van deze uitzending 16 tips binnengekomen bij de politie. 5 hiervan zijn bruikbaar en zullen nader worden onderzocht. De politie werkt nog met 12 rechercheurs aan deze zaak.

Leeuwarden: diefstal gereedschap
Afgelopen weekend werd vanaf een bouwplaats aan de Zuidergrachtswal een hoeveelheid gereedschap gestolen. Door een hek te openen was men op de bouwplaats gekomen. De bouwkeet werd opengebroken. Uit de keet werden boormachines, handgereedschap, slijptollen, schaafmachines en een compressor meegenomen. De waarde van het ontvreemde bedraagt ongeveer f 15.000.- Een 51-jarige inwoner van Franeker deed, namens een bouwbedrijf uit Sint Nicolaasga, aangifte van diefstal.

Leeuwarden: diefstal auto
Maandag omstreeks 13.45 uur deed een 44-jarige inwoonster van Leeuwarden aangifte van diefstal van haar personenauto. De personenauto, merk Opel Kadett, kleur rood, voorzien van het kenteken DD-LX-33, werd het afgelopen weekend weggenomen vanaf de Keizerskroon.

Kollumerzwaag: mishandeling
Zondag omstreeks 04.15 uur liep een 23-jarige inwoner van Kollumerzwaag (aangever) over de Foarwei. Toen hij ter hoogte was van de gereformeerde kerk kwam een bromfiets met daarop twee personen recht op hem aanrijden. De man is toen opzij gestapt om niet te worden aangereden. De bromfietsbestuurder reed door en kwam even later weer op de man afrijden. Toen zij vlak bij hem waren gekomen, voelde de aangever ineens een hevige pijn in zijn buik. Hij zag toen dat hem, een steen ter grootte van een kleine voetbal, keihard in de buik was gegooid. Waarschijnlijk was de steen gegooid door de jongeman, die achter op de bromfiets zat. Hierna is de bromfietsbestuurder met de duopassagier weggereden. De aangever heeft zich onder doktersbehandeling gesteld en is een nacht voor observatie in het ziekenhuis gebleven. Hij heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Burgum: winkeldiefstal
Maandag omstreeks 16.30 uur werd een 18-jarige inwoonster van Burgum op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal aan de Tsjibbe Geartsstrjitte. De vrouw werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau bleek dat de vrouw sieraden ( waaronder een ring, enkelband en ketting) had weggenomen bij de Bentex. Een 46-jarige inwoner van Burgum deed namens het winkelbedrijf aangifte. De vrouw had bij haar aanhouding ook nog een valse naam opgegeven. Zij kreeg voor de winkeldiefstal een boete van f 410.- en voor het opgeven van de valse naam f 225.- De vrouw werd daarna weer in vrijheid gesteld.

Westergeest: inbraak woning
Zondag tussen 15.30 en 20.45 uur werd ingebroken in een woning aan de Kalkhuswei. Aan de achterzijde werd een deur opengebroken. Uit de woning werden een jas, een sleutelbos, een telefoon en een tas met daarin autopapieren en een bankpasje, weggenomen. De eigenaar, een 33-jarige inwoner van Westergeest, heeft aangifte gedaan.

Drachten: rijden tijdens ontzegging
Maandag omstreeks 21.10 uur ging een bestuurder van een personenauto op de Harddraversdyk bij het zien van een politiepatrouille er vandoor. Via de Noorderdwarsvaart, Schwartzenberghlaan kwam de auto op de Noorderhof tot stilstand en probeerde de bestuurder er te voet vandoor te gaan. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van Noardburgum, kon na een korte achtervolging worden aangehouden. De man bleek een ontzegging van de rijbevoegdheid te hebben, die liep tot 28 juni 2002. Tevens bleek, dat de auto waarin hij gereden had, niet verzekerd was. De auto werd achter het bureau gestald. De bestuurder kreeg een proces-verbaal en werd daarna weer in vrijheid gesteld.

Sneek: openlijke geweldpleging
Dinsdag omstreeks 00.35 uur werden op de Zwettekade drie jongens, te weten een 18-jarige inwoner van Sneek, een 18-jarige inwoner van Harich en een 17-jarige inwoner van Heeg, aangehouden ter zake openlijke geweldpleging. De jongens hadden kort daarvoor een winkelwagentje in het water gegooid, hetgeen gezien was door een getuige, die daarop de politie had gebeld. De verdachten zijn overgebracht naar het bureau. Na het opmaken van een proces-verbaal zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: onder invloed
Dinsdag omstreeks 01.20 uur werd op de Wirdumerpoortsdwinger een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 255 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Tjerkgaast: aanrijding met drank
Dinsdag omstreeks 00.50 uur kwam er een melding binnen dat op de Strjitwei een aanrijding zou hebben plaatsgevonden. Ter plaatse stonden drie personen, die mededeelden dat zij stonden te liften. Iets verderop werd op het fietspad een auto op de kop aangetroffen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de drie personen in de auto hadden gezeten en daarmee over de kop waren gegaan. Zij waren niet gewond geraakt. De drie personen wilden niet zeggen, wie er gereden had. Zij zijn daarop aangehouden. De verdachten, een 24-jarige inwoner van Zwolle, een 26-jarige inwoonster van Zwolle en een 15-jarige inwoner van Sneek werden overgebracht naar het bureau. De man en vrouw uit Zwolle gaven aan dat zij beiden gereden hadden. Beiden bleken gedronken te hebben en zij waren niet in het bezit van een rijbewijs. De vrouw blies 335 ug/l, terwijl de man een ademanalyse weigerde. Uit onderzoek kwam naar voren dat de man op het moment van de aanrijding had gereden en dat de andere twee inzittenden waren geweest. De auto werd weggesleept.

Tjerkgaast: onder invloed
Dinsdag omstreeks 02.10 uur werd op de Strjitwei een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 47-jarige inwoonster van Sneek, bleek gedronken te hebben. Zij was naar de Strjitwei gereden, daar zij was gebeld door de personen, die bij de hierboven genoemde aanrijding waren betrokken. De vrouw werd eveneens overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies zij 410 ug/l. Zij kreeg een rijverbod voor 3 uur.

Stiens: onder invloed
Dinsdag omstreeks 00.45 uur werd op de Wythusterwei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 47-jarige inwoner van Stiens, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 340 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Ameland: onder invloed
Dinsdag omstreeks 03.00 uur werd op de Ballumerweg te Nes een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 52-jarige inwoner van Nes (Ameland) bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 780 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 9 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272