DIENST WEG- EN WATERBOUWKUNDE

RWS plaatst sluisdeuren van duurzaam geproduceerd hout

Rijkswaterstaat heeft op 20 juni in sluis III van het Wilhelminakanaal te Tilburg de middendeuren succesvol vervangen door nieuwe deuren. Voor het eerst is hierbij gebruik gemaakt van de duurzaam verbouwde houtsoort cumaru. De beplanking van de deuren heeft een certificaat van duurzaam bosbeheer van de Forest Stewardship Council (FSC). De houtsoort cumaru komt uit Brazilië. Dit hout wordt gebruikt voor damwanden, beschoeiingen en brugdekken, maar is nog niet eerder gebruikt voor grote constructies als sluisdeuren. Daarnaast is in de draailagers van de sluisdeuren de kunststof UHMPE (Ultra High Molecular Polyethylene) gebruikt. Een groot voordeel hiervan is, dat deze volledig onderhoudsvrij zullen zijn.

Rijkswaterstaat stimuleert de toepassing van duurzaam geproduceerd hout in het kader van Duurzaam Bouwen en het
Oppervlaktedelfstoffenbeleid. Door duurzaam bosbeheer komen 'nieuwe' houtsoorten op de markt, onder andere door nieuwe aanvoergebieden. Brazilië wordt steeds belangrijker als aanvoergebied van FSC-hout. Mede door de stimulerende werking van verschillende projecten in Nederland met het Braziliaanse hout neemt het gecertificeerde gebied toe: momenteel gaat het om 870.000 ha bos in Brazilië.

Bij het project was een aantal diensten van Rijkswaterstaat betrokken: de dienstkring Waterwegen Noord-Brabant van Rijkswaterstaat was opdrachtgever. De Bouwdienst van Rijkswaterstaat heeft de deuren ontworpen. De Dienst Weg- en Waterbouwkunde (DWW) adviseerde over het duurzaam geproduceerd hout. Het hout is geleverd door houthandel A. van den Berg BV (Nieuwerbrug aan de Rijn), de sluisdeuren zijn gemaakt door Wijma Kampen BV, de aannemer was Vissers te Hank.