NEBAS

Drie sporters genomineerd voor Paralympics Salt Lake City

Bunnik, 10 juli 2001 - De Nederlandse Bond voor Aangepast Sporten heeft in samenwerking met NOC-NSF en de Nederlands Ski Vereniging drie sporters genomineerd die hebben voldaan aan de strenge selectienormen voor de Paralympische winterspelen. De alpine-skiërs Martijn Wijsman (Zandvoort) en Kjeld Punt (Rotterdam) en de langlaufer Arnold Polderman (Axel) kunnen, mits zij in de aanloop naar de Spelen vormbehoud tonen, rekenen op een retourtje Salt Lake City.

Sporttakken
Op de Paralympische winterspelen wordt in vier takken van sport gestreden om de medailles: alpine-skiën, langlaufen, biathlon en ijsslee-hockey. Op het onderdeel alpine-skiën doen alle handicapklassen mee. Het alpine-skiën is gelijk aan het Olympische alpine-skiën en kent ook de onderdelen afdaling, super-G, slalom en reuzen-slalom. Al naar gelang de handicap zijn er allerhande hulpmiddelen. Er wordt zowel met zitski's als met één enkele ski afgedaald. Ook het langlaufen kent een zittende versie en één met begeleiding voor sporters met een visuele handicap. IJsslee-hockey is de zittende varianten van het ijshockey.

Nederlands Paralympisch Team
De kwalificaties voor de Nederlandse topsporters met een handicap zijn in volle gang. Er worden strenge selectienomen aangehouden: 'Alleen als sporters zich kunnen meten met de top van de wereld komen ze voor uitzending in aanmerking. Wij gaan er van uit dat sporters het in zich moeten hebben om minimaal bij de beste zes van de wereld te behoren', aldus Henk van Lint, Chef de Mission van het Nederlands Paralympisch Team. De Paralympische winterspelen worden gehouden van 7 tot en met 16 maart 2002, twee weken na de Olympische winterspelen. Aan deze winterspelen zullen ongeveer 1100 topsporters uit 35 landen acte de présence geven.


---