Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


windmolenovereenkomst

Defensie tekent overeenkomst windenergie

10-07-2001

Staatssecretaris Van Hoof heeft vanavond op het ministerie van Economische Zaken in Den Haag namens Defensie de Bestuursovereenkomst Landelijke Ontwikkeling Windenergie (BLOW) ondertekend. Hierin leggen verschillende ministeries, de provincies en gemeenten het streven vast om in 2010 via op het land geplaatste windmolens tenminste 1500 megawatt windvermogen op te wekken. Ook biedt de overeenkomst mogelijkheden voor een goede afstemming bij de planning en bouw van windmolenparken.

Defensie streeft ernaar jaarlijks vier procent van haar energievoorziening van het onroerend goed te dekken uit duurzame bronnen. Doel is in 2010 te beschikken over 20 megawatt windvermogen. Daarnaast heeft de ondertekening door Defensie ook betrekking op de afstemming met andere instanties bij de plaatsing van windmolenparken. In het verleden is gebleken dat windmolenparken invloed (kunnen) hebben op de radarontvangst ten behoeve van het militaire vliegverkeer, de laagvliegtraining van vliegtuigen en helikopters en de aanvliegroutes rond militaire vliegvelden. Frequente laagvliegtraining blijft noodzakelijk en de huidige mogelijkheden hiertoe dienen dan ook zoveel mogelijk te worden gehandhaafd. De nieuwe Bestuursovereenkomst biedt ondermeer mogelijkheden Defensie in een zo vroeg mogelijk stadium te betrekken bij de planning van windmolenparken.

De nieuwe overeenkomst komt in de plaats van een eerdere uit 1991. Daarin werd het streven om in 2000 duizend megawatt energie via windmolens op te wekken vastgelegd. Dit cijfer is echter niet gehaald, eind vorig jaar bleek slechts 500 megawatt windvermogen te zijn gerealiseerd. De oorzaak van dit lagere cijfer is ondermeer het gebrek aan draagvlak voor projecten op lokaal niveau, een te weinig actieve opstelling van provincies en onvoldoende afstemming tussen de ministeries. De brede ondertekening van de nieuwe overeenkomst neemt de gesignaleerde tekortkomingen weg. De overeenkomst werd ook getekend door de ministeries van Economische Zaken, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, Verkeer en Waterstaat, het Interprovinciaal Overlegorgaan en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. (foto Peter Wiezoreck)