Petroplus International N.V.

PERSBERICHT

Hilversum, 10 juli 2001

Frituurvet als basis voor groene stroom
Ruim 2000 huishoudens voorzien van stroom van biomassa

Qlear brengt een nieuwe energiecentrale op de markt die gericht is op de verwerking van biomassa zoals frituurvet. De verplaatsbare centrale heeft de omvang van een container en kan met circa 6.000 MWh per jaar ruim 2000 huishoudens voorzien van groene stroom opgewekt uit biomassa. Per energiecentrale kan jaarlijks ruim 1500 ton frituurvet, dierlijk vet of plantaardige oliën worden omgezet in groene stroom. Dit innovatieve systeem speelt in op de groeiende behoefte aan milieuvriendelijke afvalverwerking en op het belang van groene energievoorziening.

Deze energiecentrale (Qlear Processing System) is ontwikkeld voor o.a. energiebedrijven, de voedingsmiddelenindustrie, destructiebedrijven en tuinders in de Europese Unie. Deze energiecentrale kan als package unit binnen een week worden geïnstalleerd en produceert bovendien warm water. De installatie verdient zich binnen drie jaar terug inclusief de kosten van de brandstof.

Het Qlear Processing System draagt bij aan het wereldwijd streven om het broeikaseffect en de afvalproductie te verminderen. Om de uitstoot van CO2 te reduceren heeft de Europese Unie het target gesteld om in 2010 ruim 12% van de totale energievoorziening te vervangen door duurzame energie. Voor Nederland ligt deze target op 10%, waarvan maar liefst 60% gerealiseerd moet worden uit biomassa. Om het gebruik van bio-energie aan te moedigen is het vrijgesteld van de gebruikelijke Regulerende Energie Belasting waardoor bio-energie 12,8ct/kWh goedkoper is dan conventionele stroom.

Profiel Qlear
Qlear is een jonge en zelfstandige opererende werkmaatschappij, die voor 52% in handen is van het olieconcern Petroplus International N.V. In de fors groeiende internationale markt realiseert Qlear duurzame energie- en waterzuiverings projecten. Qlear richt zich op innovatieve milieutechnologische oplossingen voor duurzame energie opwekking, waterzuivering en dampverwerking in de (petro)chemische industrie. Het succesvolle Vapour Processing System, waarbij milieuschadelijke dampen worden omgezet in elektriciteit is reeds in gebruik in de Benelux, Groot-Brittannië en Duitsland.