Centrum voor Educatieve Dienstverlening


Persbericht juli 2001


Fusie onderwijsbegeleiding in Zuid Holland op volle koers! Van samenwerking tot fusie in de regio Zuid-Holland-Zuid en Rijnmond

Fuseren, waarom?
Per 1 januari 2002 fuseren de onderwijsbegeleidingsdiensten Rijnmond-Zuid in Poortugaal, Nieuwe Waterweg-Noord in Vlaardingen, Zuid Holland-Zuid in Dordrecht/Gorinchem en het Centrum Educatieve Dienstverlening in Rotterdam. Op 12 november 1999 ondertekenden de besturen van deze diensten hiervoor een intentieverklaring. Veranderingen in de onderwijswetgeving en -financiering voor onderwijsbegeleidende diensten vormen onder andere aanleiding voor deze fusie. Deze maken het noodzakelijk een goede positie op de markt te veroveren en minder afhankelijk te kunnen opereren van subsidies. Een verbetering van de marktpositie door een snelle en klantgerichtere werkwijze, het gezamenlijk kunnen werken aan de ontwikkeling van nieuwe producten en een groter afzetgebied zijn de beoogde resultaten van de fusie.

Stand van zaken nu
Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang én is de beoogde fusie op volle koers. Na terdege vooronderzoek, onder andere op financieel, juridisch en marketingtechnisch gebied is de stand van zaken als volgt:
de diensten uit Dordrecht, Vlaardingen en Poortugaal zijn per 1 juli een voorbereidende samenwerking aangegaan. Vanaf dat moment hebben deze regiodiensten één directeur en gelijkluidende statuten. Daaruit volgt dat er sprake is van een zogenoemde Personele Unie. Het Centrum Educatieve Dienstverlening is, als gemeentelijke dienst, tegelijkertijd bezig met het ontvlechten uit de gemeente Rotterdam. Na kritisch onderzoek en afweging van de mitsen en maren adviseerde de Commissie Onderwijs van de gemeente Rotterdam positief over de voorgenomen fusie. Na bespreking in de Commissies Personeel & Organisatie en Financiën vindt circa oktober de definitieve besluitvorming door de gemeenteraad van Rotterdam plaats.

Interne en externe effecten
Voor de meeste werknemers verandert er weinig tot niets. Voor de klanten en relaties van de vier diensten heeft de fusie veel positieve gevolgen: meer specialisten op velerlei gebied, meer producten voor een groter gebied, en meer middelen en expertise om nieuwe producten voor het onderwijs te ontwikkelen. Bovendien blijven de locaties in stand: de gefuseerde organisatie blijft zich richten op klantgericht en klantnabij werken. De reeds bestaande contacten van de diensten met hun klanten blijven ongewijzigd, evenals de werkwijze van de verschillende diensten. Er zijn kortom geen nadelen maar per januari 2002 wél een uitgebreider productassortiment voor klanten uit de hele regio door bundeling van kennis en expertise.
Een bedrijfsmatige en marktgerichte werkwijze, waarin de wensen en behoeften van de klant centraal staan, is en blijft het uitgangspunt van de nieuwe organisatie!

Meer informatie
Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met de directeur van het samenwerkingsverband regiodiensten: de heer Van der Lee, tel. 078 613 9100, de directeur van het CED, de heer Slavenburg, tel. 010 4071 562 of met mevrouw van der Zel, voorlichter namens de vier diensten, tel. 010 4071 645.