Voedingscentrum
Voedingscentrum: Groenten en fruit niet onveilig
10 juli 2001
Het Voedingscentrum Nederland stelt dat de aanwezige restanten van
bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit geen gevaar oplevert voor de
gezondheid. Het Voedingscentrum reageert hiermee op de
krantenartikelen over de plannen van staatssecretaris Faber om het
gebruik van chemische landbouwgif in tien jaar met 95% terug te
dringen.
De quickscan die het Voedingscentrum via de Voedingstelefoon heeft
gehouden laat zien dat eenderde van de ondervraagden het eten van
groenten en fruit momenteel als veilig beschouwt. Verder schilt de
helft van de ondervraagden zijn fruit om eventuele restanten van
landbouwgif te verwijderen. Dit is volgens het Voedingscentrum niet
nodig, omdat de meeste bestrijdingsmiddelen het fruit verder intrekken
dan de schil en al afgebroken zijn als het fruit op de markt komt. Wel
is het verstandig om fruit en groenten te wassen voor het gebruik.
De koppen in de krantenartikelen over de terugdringing van chemische
landbouwgif kunnen de indruk wekken dat de hoeveelheid
bestrijdingsmiddel op groenten en fruit nu een risico oplevert voor de
volksgezondheid. Dit is echter niet het geval. De toegelaten
bestrijdingsmiddelen zijn uitgebreid getest op mogelijke risicos voor
mens en milieu. Per bestrijdingsmiddel is de giftigheid bepaald. Dit
is weer vertaald naar de maximale hoeveelheid van een
bestrijdingsmiddel dat nog in een product aanwezig mag zijn op het
moment dat het verkocht wordt. Hierin is een veiligheidsfactor
gebouwd, zodat het overgrote deel van de bevolking (inclusief zwakkere
groepen zoals kinderen) zonder risico groenten en fruit kunnen eten.
Van alle Nederlandse producten worden steekproeven genomen, die
onderzocht worden op de aanwezigheid van resten bestrijdingsmiddelen.
In 2% van de gevallen blijkt dat die norm overschreden is. De
incidentele consumptie van een product met een
bestrijdingsmiddelgehalte boven die wettelijke norm, kan in principe
geen kwaad vanwege de gehanteerde veiligheidsmarges in de regelgeving.
Het Voedingscentrum adviseert de consument om voldoende groenten en
fruit te (blijven) eten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat groenten en
fruit een beschermende werking hebben tegen hart- en vaatziekten en
kanker. Gevarieerd eten is belangrijk, want daarmee beperkt men de
kans op eventuele schadelijke gevolgen van een verkeerd product. Dat
geldt ook voor de keuze van groenten en fruit.
Het Voedingscentrum benadrukt wel dat zij het belangrijk vindt dat er
zeer zorgvuldig wordt omgegaan met het gebruik van
bestrijdingsmiddelen.