Voedingscentrum
Voedingscentrum: Groenten en fruit niet onveilig 10 juli 2001

Het Voedingscentrum Nederland stelt dat de aanwezige restanten van bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit geen gevaar oplevert voor de gezondheid. Het Voedingscentrum reageert hiermee op de krantenartikelen over de plannen van staatssecretaris Faber om het gebruik van chemische landbouwgif in tien jaar met 95% terug te dringen.
De quickscan die het Voedingscentrum via de Voedingstelefoon heeft gehouden laat zien dat eenderde van de ondervraagden het eten van groenten en fruit momenteel als veilig beschouwt. Verder schilt de helft van de ondervraagden zijn fruit om eventuele restanten van landbouwgif te verwijderen. Dit is volgens het Voedingscentrum niet nodig, omdat de meeste bestrijdingsmiddelen het fruit verder intrekken dan de schil en al afgebroken zijn als het fruit op de markt komt. Wel is het verstandig om fruit en groenten te wassen voor het gebruik.

De koppen in de krantenartikelen over de terugdringing van chemische landbouwgif kunnen de indruk wekken dat de hoeveelheid bestrijdingsmiddel op groenten en fruit nu een risico oplevert voor de volksgezondheid. Dit is echter niet het geval. De toegelaten bestrijdingsmiddelen zijn uitgebreid getest op mogelijke risicos voor mens en milieu. Per bestrijdingsmiddel is de giftigheid bepaald. Dit is weer vertaald naar de maximale hoeveelheid van een bestrijdingsmiddel dat nog in een product aanwezig mag zijn op het moment dat het verkocht wordt. Hierin is een veiligheidsfactor gebouwd, zodat het overgrote deel van de bevolking (inclusief zwakkere groepen zoals kinderen) zonder risico groenten en fruit kunnen eten. Van alle Nederlandse producten worden steekproeven genomen, die onderzocht worden op de aanwezigheid van resten bestrijdingsmiddelen. In 2% van de gevallen blijkt dat die norm overschreden is. De incidentele consumptie van een product met een
bestrijdingsmiddelgehalte boven die wettelijke norm, kan in principe geen kwaad vanwege de gehanteerde veiligheidsmarges in de regelgeving.

Het Voedingscentrum adviseert de consument om voldoende groenten en fruit te (blijven) eten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat groenten en fruit een beschermende werking hebben tegen hart- en vaatziekten en kanker. Gevarieerd eten is belangrijk, want daarmee beperkt men de kans op eventuele schadelijke gevolgen van een verkeerd product. Dat geldt ook voor de keuze van groenten en fruit.
Het Voedingscentrum benadrukt wel dat zij het belangrijk vindt dat er zeer zorgvuldig wordt omgegaan met het gebruik van bestrijdingsmiddelen.