Provincie Groningen

Groningen, 10 juli 2001 Persbericht nr.149

Bestemmingsplan Blauwe Stad grotendeels goedgekeurd

GS hebben vandaag het bestemmingsplan "Blauwe Stad 2000" van de gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten grotendeels goedgekeurd. Het plan voorziet in de aanleg van de Blauwe Stad. T.o.v. het bestemmingsplan Blauwe Stad van 1998 zijn een aantal wijzigingen in het plan doorgevoerd. Het gaat om woningbouw op de rug van Ekamp en de uitvoering van de EHS op de rug van Oostereinde. Goedkeuring wordt onthouden aan enkele delen van de plankaart en van de planvoorschriften. Het betreft grotendeels technische bezwaren. Slechts aan twee onderdelen van het plan wordt vanwege inhoudelijke bezwaren goedkeuring onthouden.

De procedure

In september 1998 hebben de Raden van de gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten het bestemmingsplan Blauwe Stad vastgesteld. Het betrof een globaal bestemmingsplan waarvan een groot deel nog verder moest worden uitgewerkt.
Gelijktijdig aan de bestemmingsplanprocedure is gewerkt aan een inrichtingsplan voor de Blauwe Stad. Het inrichtingsvoorstel is nu geplaatst in het hiervoor geëigende juridisch kader; het bestemmingsplan Blauwe Stad 2000. Dit bestemmingsplan is vastgesteld door de Raden van de gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten. Het vastgestelde plan heeft 4 weken ter inzage gelegen in het voorjaar van 2001. In die periode kon konden bij GS schriftelijke bedenkingen tegen het plan worden ingediend. Tegen het plan zijn 53 bedenkingen ingediend, de indieners van bedenkingen hebben tijdens een tweetal hoorzittingen hun bedenkingen mondeling kunnen toelichten.

Het goedkeuringsbesluit

Goedkeuring wordt onthouden aan enkele delen van de plankaart en van de planvoorschriften. Het gaat hierbij met name om "technische" en niet om inhoudelijke bezwaren. Indien de gemeenten deze onderdelen op de juiste wijze aanpassen worden de onderdelen goedgekeurd. GS hebben aan slechts twee onderdelen vanwege inhoudelijke bezwaren goedkeuring onthouden. Het gaat om een wijzigingsbevoegdheid die in het plan is opgenomen om het aantal te bouwen woningen op te hogen van 900 naar 1400 in Woongebied I en een wijzigingsbevoegdheid om 80 woningen te bouwen in het Natuurgebied. Met de eerste wijzigingsbevoegdheid wordt het toegewezen contingent van 1800 woningen overschreden, omdat in het uitwerkingsplan de bouw van 700 woningen reeds mogelijk is gemaakt en in het huidige bestemmingsplan tevens 50 woningen in Woongebied II mogelijk worden gemaakt. Met de tweede wijzigingsbevoegdheid worden 80 woningen in het Natuurgebied (EHS) mogelijk gemaakt, in dit gebied mogen echter geen woningen gebouwd worden. Met deze onthoudingen blijft dus een contingent over van 1650 woningen. Voor de aanleg van de Blauwe Stad hoeft dit geen problemen op te leveren, omdat in eerste instantie 1200 woningen in het gebied gepland zijn. Als de vraag van de markt groter blijkt te zijn kunnen nog 450 extra woningen worden gerealiseerd.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marike Ensing, afdeling Bestuurscontacten provincie Groningen, tel.nr. 050 3164075.