PERSBERICHT
8,9 Procent van de failliete bedrijven was actief in ICT
Eerste half jaar 2001: sterke stijging aantal faillissementen in Nederland
Rotterdam, 10 juli 2001 In de periode januari tot en met juni 2001 nam het aantal faillissementen in Nederland sterk toe. Onderzoek van Dun & Bradstreet wijst uit dat 2.616 bedrijven en particulieren failliet werden verklaard. Daarmee stijgt het aantal faillissementen met ruim 33 procent ten opzichte van de eerste helft van 2000, toen het totale aantal faillissementen 1.961 bedroeg. Het aantal bedrijfsfaillissementen steeg met 26,0 procent naar 1.783, terwijl het aantal privé-personen dat failliet werd verklaard met 52,6 procent toenam tot 833.
Deze gegevens zijn afkomstig van handelsinformatiebureau Dun & Bradstreet en gebaseerd op uitspraken van rechtbanken en gecorrigeerd met eventuele wijzigingen en intrekkingen.*
Meeste faillissementen in sector dienstverlening
In de sector dienstverlening is het totale aantal faillissementen het grootst. In de eerste helft van 2001 gingen 426 bedrijven uit die sector failliet, een stijging van 38,3 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2000. Daaronder bevinden zich 158 ICT-bedrijven. Dit betekent dat bijna 1 op de 10 bedrijven die in deze periode over de kop gingen, actief was in deze branche.
In bijna alle bedrijfstakken neemt het aantal bedrijfsfaillissementen toe. De grootste stijging van het aantal bedrijfsfaillissementen is waar te nemen in de sector financiële dienstverlening, inclusief verzekeringen.
Grootste stijgingen in Utrecht, Flevoland en Overijssel
De stijging van het totaal aantal faillissementen is merkbaar in alle provincies, waarbij Zuid-Holland de meeste faillissementen telt, gevolgd door Noord-Holland. De sterke stijging van het aantal faillissementen in de provincies Flevoland (+62.07%), Overijssel (+60.76%) en Utrecht (+50.54%) is opvallend te noemen.