Gemeente Groningen

10
JUL
17.13

Persbericht

Steenrijke grond in woningplan Reitdiep
10-07-2001

In het woningbouwplan Reitdiep, waar volgend jaar de eerste woningen zullen worden opgeleverd, is veel water gepland. Met het uitgraven van de grond wordt dezer dagen vanaf donderdag a.s.- een begin gemaakt. Daar komt veel klei bij vrij waarvan direct mooie klassieke rode Groninger bakstenen worden gebakken. Diezelfde stenen worden vervolgens gebruikt voor de nieuw te bouwen woningen in hetzelfde plan. Wonen in huizen gemaakt van je eigen ondergrond. Recycling op zn best.

Zo wordt bijvoorbeeld een grote jachthaven met meer dan 200 ligplaatsen gegraven. En bij al dat water komt natuurlijk heel veel Groninger klei vrij. Een deel van die klei gaat naar Steenfabriek Strating BV in Oude Pekela, waar er Groningse bakstenen van gemaakt worden. Lang niet alle klei in Nederland heeft de juiste samenstelling, maar ter plaatse van het Reitdiep is er een grondlaag die uitermate geschikt is voor dit doel. Van de gebakken stenen wordt een groot aantal huizen opgetrokken in het plan Reitdiep.

De gemeente Groningen is blij, dat niet alle afgegraven klei afgevoerd hoeft te worden.
De provincie Groningen is verheugd dat op deze wijze minder klei-ontgronding voor stenenproductie plaatsvindt op andere plaatsen. En bouwers en bewoners vinden het een leuke gedachte, dat woningen in Reitdiep straks voorzien zijn van stenen die uit de ondergrond van het gebied afkomstig zijn.

De baksteenproductie begint direct na de bouwvak. Aanstaande donderdag 12 juli om 15.00 uur wordt de eerste vracht klei gegraven en per vrachtauto naar Oude Pekela gevoerd. De plaats van handeling is het gebied Reitdiep, tussen de Ringweg en Dorkwerd, aan de Hogeweg.