Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Afd. Voorlichting & Communicatie
Tel.: 070 3440 713
E-mail: news@nwo.nl
Postbus 93138
2509 AC DEN HAAG

PERSBERICHT

29 juni 2001

Minister Pronk opent conferentie 'Challenges of a Changing Earth'

Dinsdagochtend 10 juli zal onder andere minister Pronk van VROM in de Amsterdamse RAI de conferentie 'Challenges of a Changing Earth' openen. Het is de grootste en belangrijkste internationale bijeenkomst sinds jaren van alle belangrijke onderzoekers die de veranderingen van de aarde onderzoeken, niet alleen van het klimaat, maar ook van de oceanen, vegetatie, landgebruik, biodiversiteit, en noem maar op. De resultaten van de wetenschappers bepalen de sfeer tijdens de besprekingen over het Kyoto Protocol in Bonn die twee dagen later begint.

Ongeveer 1700 onderzoekers uit de hele wereld, waarvan ongeveer 400 uit ontwikkelingslanden, zullen vier dagen in Amsterdam aanwezig zijn; ook onderzoekers die hebben bijgedragen aan het rapport van de Amerikaanse National Academy of Sciences waarop President Bush zijn negatieve standpunt over het Kyoto Protocol baseert.

Nu actie nodig
Tijdens de conferentie zullen 125 sprekers vanuit allerlei invalshoeken duidelijk maken dat de aarde snel en ingrijpend verandert. Zo snel dat er al actie nodig is voordat de natuur zichtbaar verandert. Daarvoor is wetenschappelijke kennis cruciaal.
De resultaten die worden gepresenteerd gaan over onderzoeksthema's als voedselproductie, interactie tussen land en oceaan, de koolstofcyclus, de kwaliteit van lucht en water, veranderende vegetaties en biodiversiteit, en onze mogelijkheden om door technologie de aarde te sparen. Er valt nieuws te verwachten over verminderde voedselproductiviteit, een bijna-ongeluk in het verleden, de beperkte mogelijkheden om koolzuur vast te leggen in bossen, het snelle verlies van klimaatgegevens wat wetenschappelijk klimaatonderzoek bedreigt, en de gevolgen van de smeltende permafrost.

Vele prominente wetenschappers zullen spreken. Onder hen Bob Watson, voorzitter van Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), en de secretaris-generaal van de Klimaatconventie, Michael Cutajar, die als slotspreker optreedt. Ook Nederlandse coryfeeën houden presentaties zoals Nobelprijswinnaar Paul Crutzen en Pier Vellinga, van het VU-Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM), tevens voorzitter van het IHDC Industrial Transformation Project.