Gemeente Hoogezand-Sappemeer

persberichten

(terug)

Hoogezand, 10 juli 2001 Persbericht 2001/46

College stelt Milieuverslag 2000 vast

Op 3 juli heeft het college van Burgemeester en Wethouders het Milieuverslag 2000 vastgesteld en aan de raadscommissie ROMB (Ruimtelijke Ordening, Milieu en Beheer) gezonden. Uit het verslag is duidelijk dat de wettelijke taken, vergunningverlening en handhaving, op een goed niveau worden uitgevoerd.

Een milieuverslag is een jaarlijkse wettelijke verplichting op grond van de Wet Milieubeheer. In de afgelopen jaren is slechts een korte lijst met aantallen controles en vergunningen opgesteld om de voortgang aan de inspectie Milieuhygiene te kunnen melden. Dit jaar is gestart met een jaarlijks beleidsinhoudelijk verslag zoals ook door de Wet Milieubeheer bedoeld is. In de komende jaren zal er meer aandacht zijn om milieuaspecten te verwerken in de ruimtelijke plannen, voortvloeiend uit de Ontwikkelingsvisie. De belangrijkste feiten uit het Mileuverslag staan hieronder op een rij.

Budget vermindering wegverkeerslawaai woningen onvoldoende

De streefdatum van het rijk voor het saneren van woningen tegen wegverkeerslawaai wordt niet gehaald. Op de zogenoemde A-lijst - dit zijn de meest geluidbelaste woningen in de gemeente - staan nog 73 woningen die in aanmerking komen voor geluidssanering. De gemeente kan met het huidige budget van het rijk gemiddeld drie woningen per jaar saneren. De financiering van het rijk is lang niet voldoende om het streefjaar 2008 te halen (zie figuur op pagina 10). De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) streeft naar een oplossing van dit landelijke probleem met het ministerie van VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu).

Milieubeleidsplan als uitwerking Ontwikkelingsvisie

Het Milieubeleidsplan is in 2000 verlopen. Het nieuwe Milieubeleidsplan zal een uitwerking zijn van de Ontwikkelingsvisie. De geldigheid van deze documenten loopt tot 2015. Vooruitlopend op het nieuwe Milieubeleidsplan is een Milieuvisie in voorbereiding die na de zomer in de raadscommissie ter sprake komt. Mogelijke onderwerpen daarin zijn waterbeleid, geluidbeleid, stadsecologie en duurzaam produceren.

Uitvoering milieuregelgeving

De uitvoering van de Wet milieubeheer is grotendeels op orde. In 2000 zijn in totaal 130 dossiers voor vergunningen en meldingen afgehandeld. Dit is een stijging van 3,8% ten opzichte van 1999.

Handhaving
In 2000 zijn in het kader van de Wet Milieubeheer in totaal 572 bedrijfscontroles uitgevoerd, waarin zijn begrepen 157 controles van rioolgemalen. Daarnaast heeft het college van B&W in 2000 18 maal een bestuursmaatregel moeten aankondigen of toepassen. Het gaat hierbij om het opleggen van dwangsommen of bestuursdwang. Tien vooraankondigingen tot oplegging van een dwangsom hadden betrekking op de vuurwerkverkoop in december. Er zijn in 2000 door milieutoezicht 239 ongewenste situaties en klachten afgehandeld. Het ging voornamelijk om het aanbieden van afval buiten of naast de verzamel- of minicontainer, maar ook ongedierte scoorde relatief hoog (zie tabel op pagina 19). In 25 gevallen werd proces-verbaal opgemaakt. Circa 13% van het milieutoezicht werd besteed aan controle en handhaving van het hondenuitlaatbeleid waarbij de prioriteit werd gelegd bij de controle van kinderspeelplaatsen.