Provincie Drenthe

Provincie geeft nieuwe impuls aan energiebeleid
Actieprogramma voor energiebesparing

Assen, 10 juli 2001
Persberichtnummer 01-063



De provincie wil zich actief inzetten voor energiebesparing en het gebruik van duurzame energie intensiveren. Dat blijkt uit de Nota energiebeleid die door GS is vastgesteld. In de nota is een activiteitenprogramma voor de komende drie jaren opgenomen. Verantwoordelijk Gedeputeerde Johan Dijks: 'De provincie heeft een belangrijke taak als het gaat om energiebesparing en de ontwikkeling van duurzame energie. Aan de hand van een aantal actiepunten gaan we daar de komende jaren ook naar streven.'

GS stelt voor de komend drie jaar 1,5 miljoen gulden (680.000 euro) te besteden aan ondersteuning van projecten op het gebied van het energiebeleid. Dit bedrag komt overeen met een gulden per inwoner per jaar. In de Nota energiebeleid is het beleid op een negental beleidsterreinen nader uitgewerkt, inclusief een actieprogramma voor de komende drie jaren. De provincies hebben gezamenlijke afspraken gemaakt op het gebied van CO2 reductie. Drenthe zou tot de periode 2008-2012 een reductie van de CO2 emissie moeten halen van 500.000 ton per jaar. Dit betekent een reductie van 10%. Gedeputeerde Dijks ziet vooral mogelijkheden in de bouw en bij verkeer en vervoer. De verdere ontwikkeling van duurzame energie moet 24% van de totale reductie in de periode 2008-2012 opleveren.

Dijks: 'Ik zou willen dat de komende jaren zowel bij renovatie als bij nieuwbouw meer rekening wordt gehouden met energiebesparing en duurzame energie. Daarvoor is het nodig dat deze aspecten vanaf het eerste idee bij de ontwikkeling van plannen worden betrokken. In een onlangs gepubliceerd onderzoek, dat is uitgevoerd in Emmen, hebben we aangetoond dat relatief kleine ingrepen tijdens renovaties grote energiebesparingen opleveren.' Verder ziet Dijks goede mogelijkheden in de toepassing van zogenaamde lage temperatuurverwarming in combinatie met zonneboilers in de woningbouw. Dit systeem verwarmt het water niet tot 80 of 90 graden Celcius, maar tot maximaal 50 graden. Dat is voldoende voor woon- en werkruimten en levert een forse energiebesparing op.
In de utiliteitsbouw en de industrie zou meer gebruik moeten worden gemaakt van warmte/koude opslag in de bodem en van zogenaamde warmtepompen. Wat betreft duurzame energie wil de provincie samen met gemeenten de toepassing van zonnecellen stimuleren.

De gedeputeerde wil ook nagaan of er energie te besparen is bij de openbare verlichting van provinciale wegen. 'We willen onderzoeken op welke plaatsen de verlichting niet de hele nacht hoeft te branden, maar bijvoorbeeld slechts een deel van de avond. Natuurlijk mag de veiligheid daarbij niet in het geding komen'.

Dijks is van mening dat de inzet van alle betrokken partijen in Drenthe noodzakelijk is om de doelstellingen op het gebied van de reductie van broeikasgassen te halen. 'We willen nauw samenwerken met gemeenten, het bedrijfsleven, instanties als woningbouwcorporaties en diverse maatschappelijke organisaties.' Door de liberalisering van de energiemarkt spelen de energiemaatschappijen daarbij een belangrijke rol. Het college staat op het standpunt dat bij het afsluiten van nieuwe contracten door overheden (voorbeeldfunctie) en bedrijfsleven (maatschappelijk verantwoord ondernemen) ook aspecten als energiebesparing en duurzame energie een belangrijke rol moeten spelen.

Om de voorbeeldfunctie van de provincie inhoud te geven is de organisatie gestart met een energiescan. Dit moet uiteindelijk leiden tot een energiebesparing van 20%. Dijks: 'We willen kijken hoe en waar we zelf energie kunnen besparen. Een goed milieu begint bij jezelf. Daar moet je niet bang voor zijn.'



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl