CDA

FORSE KRITIEK OP EERSTE EU-BEGROTINGSRICHTLIJN VOOR VISSERIJ

"Het lijkt alsof de Europese Commissie op een andere planeet leeft, als het gaat om de richtsnoeren voor de begroting voor de visserij." Dit zei CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat bij de behandeling van de richtsnoeren voor de EU-begroting 2002.

Zo gaan de Raad van Ministers en de Europese Commissie voorbij aan de problemen in de Noordelijke regio van de EU als gevolg van een tijdelijk visverbod vanwege de zorgelijke kabeljauwstand. De Raad gaat ook voorbij aan de problemen in de kwetsbare kustregio´s in Spanje en Portugal die ontstaan omdat voor de visserijakkoorden minder geld wordt uitgegeven. Financiële flexibiliteit, die er wel is bij de bestrijding van de BSE-crisis of bij de zoektocht naar meer geld voor hulp aan de Balkan, ontbreekt bij de uitgaven in de sector visserij.

Albert Jan Maat heeft tijdens het debat een aantal voorstellen gedaan. Zo pleit hij voor het reserveren van niet gebruikte gelden voor visserijakkoorden onder extern beleid (hoofdstuk 4) voor de gevolgen in de kustregio´s van Zuidoost Europa. Verder wil hij gerichte inzet van structuurgelden voor de aanpak van de crisis in de visserij die het gevolg is van het niet doorgaan van het visserijakkoord met Marokko en de maatregelen die zijn genomen om de kabeljauw- en heekstand te beschermen. Eventuele rekeningoverschotten in 2000 en 2001 kunnen volgens hem worden gebruikt voor de herstructurering van de visserijsector. Ook kan het flexibiliteitinstrument (200 miljoen euro) worden gebruikt voor crisisbestrijding.

Maat: "Ik wil met deze opsomming aangeven dat er genoeg mogelijkheden zijn om, ondanks strakke begrotingsregels creatief om te gaan met de begroting. Daarnaast vind ik dat er goed moet worden gekeken naar de opmars van de kweek van genetisch gemodificeerde vis. In de VS en Canada is deze vorm van viskweek al ver ontwikkeld en de EU hinkt achteraan. Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen van deze manier van visproductie voor bijvoorbeeld de volksgezondheid en de natuur. Alleen gedegen onderzoek zal een basis kunnen geven om deze techniek buiten de Europese visteelt te houden".