CDA

Infobalie voor grensoverschrijdende klachten

Het Europees Parlement heeft in Straatsburg ingestemd met de instelling van een Europees netwerk van buitengerechtelijke geschillenbeslechting. Consumenten die klachten hebben over in het buitenland aangeschafte producten kunnen in de toekomst bij op te richten infobalies in hun eigen taal een klacht indienen.

Al in 1998 lanceerde de Europese Commissie plannen voor een Europees systeem van klachtafhandeling. Daarin werden tevens een aantal minimumgaranties opgenomen die de organen welke verantwoordelijk zijn voor de buitengerechtelijke beslechting van geschillen moeten bieden. Het gaat dan om: onafhankelijkheid, doorzichtigheid, hoor- en wederhoor, doeltreffendheid, wettigheid, vrijheid en vertegenwoordiging.

Met de goedkeuring van het huidige voorstel stelt Europa de consument in staat zich bij grensoverschrijdende geschillen via het buitengerechtelijke orgaan in zijn eigen land te wenden tot het bevoegde buitengerechtelijke orgaan in het buitenland. Daartoe zal een netwerk van infobalies worden opgericht, die als taak krijgen om consumenten informatie te verstrekken over de organen voor buitengerechtelijke geschillenbeslechting die in hun rechtsgebied bestaan en waar zij een klacht moeten indienen. Verder zullen de infobalies informatie en hulp verstrekken met betrekking tot de beslechting van grensoverschrijdende geschillen. Zo zullen zij de consument helpen bij het opstellen van zijn of haar klacht alvorens deze naar een infobalie in een andere lidstaat door te sturen.

Europarlementariƫr Ria Oomen-Ruijten hield zich intensief bezig met de voorstellen. Oomen-Ruijten: "Ik ben al jaren een groot pleitbezorger van alternatieve, buitengerechtelijke geschillenbeslechting. Niet alleen kan dit een middel zijn om de steeds toenemende druk op de reguliere rechterlijke instanties het hoofd te bieden, maar vooral ook is er een lagere drempel voor de burger om bij klachten genoegdoening te krijgen. De interne markt heeft er toe geleid dat de consument zijn blik heeft kunnen verruimen, en hij lang niet meer gebonden is aan het aanbod op de nationale markt. Wanneer de consument ontevreden is, is de weg van de klachtenbehandeling bij grensoverschrijdende aankopen echter een stuk langer maar vooral ook moeizamer. Veel consumenten worden zodanig afgeschrikt door ingewikkelde procedures, bovendien in een vreemde taal, dat zij hun klacht maar laten voor wat het is. In Nederland is men, binnen de Stichting Geschillencommissies, al zeer ver in de oprichting van de Nederlandse infobalie. Ik hoop dat de andere lidstaten even voortvarend te werk gaan, opdat de consument de voordelen van het netwerk zo snel mogelijk kan ondervinden."

Info: Ria Oomen-Ruijten, tel 06-53232412