Gemeente Ede

Nieuwe eisen voor pasfoto op documenten bij Burgerzaken

Nu de vakantie nadert, stijgt ook het aantal aanvragen voor een paspoort of een Europese identiteitskaart. Regelmatig komt het voor dat er bij de aanvraag van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs pasfotos worden aangeboden die niet voldoen aan de eisen. Om te voorkomen dat u opnieuw fotos moet laten maken geven wij u hierna uitleg aan welke eisen een pasfoto moet voldoen. Die eisen zijn als volgt:

*

u moet twee identieke pasfotos inleveren, niet ouder dan een half jaar. In verband met het lamineren van de foto zijn reproducties, sticker-, digitale- en schoolfotos niet toegestaan. Pasfotos gemaakt op thermisch- of zijderastermateriaal zijn ook niet toegestaan.

*

de foto moet recht van voren zijn genomen (tot 1 september worden ook nog pasfotos geaccepteerd die schuin van voren zijn genomen)
*

de foto moet een licht egale achtergrond hebben
*

de foto moet een afmeting van 3 bij 4 cm hebben
*

de breedte van het hoofd moet 2 cm van de afbeelding in beslag nemen
*

beide ogen moeten zichtbaar zijn, het dragen van een donkere bril is niet toegestaan

*

het hoofd moet onbedekt zijn, tenzij medische oorzaken zich hiertegen verzetten.

De fotovakhandel is van deze eisen op de hoogte. Als u nog pasfotos moet laten maken adviseren wij u deze recht van voren te laten maken.

Op 1 oktober 2001 worden het huidige paspoort en de Europese identiteitskaart vervangen door nieuwe modellen reisdocumenten. Een nieuw model paspoort en een Nederlandse Identiteitskaart. Dan vervalt echter de 'klaar-terwijl-u-wacht' service en moet bij elke aanvraag en bij elke bijschrijving van een kind één pasfoto worden ingeleverd. Eén week na de aanvraag kan het reisdocument worden opgehaald. Na 1 oktober moet u dus tijdig een nieuw document aanvragen. De komende maanden wordt u via een landelijke publiekscampagne uitvoerig geïnformeerd over de nieuwe modellen reisdocumenten.



Ede, 10 juli 2001