FNV

FNV Bondgenoten dreigt met acties bij Aldi
regio Oost - annette,vrielink@vc.fnv.nl

Woensdag 11 juli om 18.00 uur loopt het ultimatum af dat FNV Bondgenoten aan de Aldi Holding BV heeft gestuurd. Als Aldi niet positief op de eisen in het ultimatum reageert, dreigen acties bij de vestigingen in Ommen en Drachten. De Aldi-directie wil haar filiaalleiders onder andere 45 uur per week laten werken, terwijl dit niet in overeenstemming is met de CAO. FNV Bondgenoten wil daarnaast dat Aldi stopt met het intimideren van filiaalleiders om hen gewijzigde arbeidscontracten te laten tekenen. Maria Sigmond, bestuurder: "Helaas heeft Aldi tot op heden niet gereageerd op onze laatste poging om het overleg weer vlot te trekken".

In het ultimatum eist FNV Bondgenoten dat Aldi de getekende contracten waarin filiaalleiders verplicht worden om 45 uur per week te werken, nietig verklaart. De Vaste Commissie, een rechtspraakorgaan voor CAO's, heeft namelijk bepaald dat contracten van meer dan 40 uur niet zijn toegestaan. In de nieuwste contracten krijgen filiaalleiders alleen omzetprovisie en een eventuele bonus uitgekeerd, wanneer zij 45 uur werken. Voorheen was dit niet gekoppeld aan het aantal werkuren. De bond wil daarnaast dat Aldi respecteert dat filiaalleiders hun bestaande arbeidsovereenkomst willen handhaven.

Tevens dienen deze werknemers een basisloon te ontvangen dat overeenkomt met de lonen in de VGL-CAO (Vereniging Grootbedrijf Levensmiddelen). Wanneer filiaalleiders een nieuw contract krijgen aangeboden, dient de inhoud in overeenstemming te zijn met de modelovereenkomst van FNV Bondgenoten. Tenslotte moet er een onafhankelijke klachtencommissie komen die klachten van filiaalleiders over deze kwestie inventariseert.

Bij Aldi werken in totaal zo'n 370 filiaalleiders. In het ultimatum doet FNV Bondgenoten nogmaals een dringend beroep op de Aldi-directie om tot constructief overleg te komen. De actiebereidheid in met name Ommen en Drachten is groot. Wanneer voor het aflopen van het ultimatum geen overeenstemming is bereikt, sluit FNV Bondgenoten werkstakingen in het Noordoosten niet uit.

Meer informatie:
Maria Sigmond, bestuurder FNV Bondgenoten: 06-51255961 Esther de Bruijn, voorlichter FNV Bondgenoten: 030-2738398 of 06-51507377

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/oost