Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

PERSINFORMATIE
Verkoop ionisatie rookmelders na 2005 voorbij
(10-7-2001)

De verkoop van rookmelders met een minuscuul stralingsbronnetje is vanaf eind 2005 verboden. Deze zogenaamde ionisatie rookmelders vormen geen risico voor de volksgezondheid en zijn uit oogpunt van veiligheid vergelijkbaar met het alternatief, de optische rookmelder. Het verbod op ionisatie rookmelders volgt uit de milieuoverweging dat verkoop van niet noodzakelijke radioactieve toepassingen op termijn beëindigd moet worden. In nieuwe woningen zal daarom reeds vanaf 2002 alleen nog een optische, door het lichtnet gevoede, rookmelder worden toegepast.

Dat blijkt uit de Beleidsnotitie rookmelders die minister Pronk (VROM) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het beleidsstandpunt over ionisatie rookmelders was bij de beantwoording van kamervragen in november 1999 toegezegd.

In Nederland zijn momenteel aan huishoudens meer dan 1 miljoen rookmelders verkocht waarvan circa 90% van het type ionisatie rookmelder. Het verkoopverbod betekent niet dat de ionisatie rookmelders die momenteel en na 2005 in gebruik zijn, verwijderd moeten worden.

Het Bouwbesluit dat naar verwachting op 1 januari 2002 in werking treedt, verplicht tot het plaatsen in (nieuwbouw) woonhuizen van rookmelder(s) die zijn aangesloten op het lichtnet. Hiervoor zullen alleen optische rookmelders worden gebruikt.

Stralingshygiëne
Uit oogpunt van stralingshygiëne worden toestellen zonder stralingsbronnen die een goed alternatief zijn, verkozen boven voor toestellen die wel met dergelijke bronnen zijn uitgerust. Uit in opdracht van VROM uitgevoerd onderzoek blijkt dat ionisatie rookmelders goed functioneren en dat het alternatief, de optische rookmelder, zelfs iets beter scoort. Mede op grond daarvan wordt nu voorgesteld het beleid aan te passen en de ionisatie rookmelder uit te faseren. Ter uitvoering van het beleid zal de verwijdering van ionisatie rookmelders via een ministeriële regeling onder het Besluit verwijdering wit- en bruingoed worden gebracht. De apart in te zamelen ionisatie rookmelders zullen bij de Covra (Centrale Opslag van Radioactief Afval) worden opgeslagen.

Juli

(campagne)
lokaal signaal