Protocol voor medische behandeling van minderjarige Jehova's

10 juli 2001

Dit voorjaar is het 'Protocol voor medische behandeling van minderjarige Jehova's getuigen' uitgebracht dat werd opgesteld onder verantwoordelijkheid van de Raad voor de Kinderbescherming is opgesteld. Behalve ziekenhuiscontactcomités opgericht door Jehova's getuigen is ook de KNMG betrokken geweest bij het opstellen van het protocol.

Het protocol is primair bestemd voor medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming en voor medewerkers van Voogdij-instellingen. Maar de inhoud is ook uiterst relevant voor artsen die bij de behandeling van genoemde kinderen betrokken zijn. Daarom volgt hieronder een korte weergave en bespreking van de hoofdlijnen van het protocol.

Het protocol bevat waardevolle informatie en overwegingen over:
- het zoeken van alternatieven voor bloedtransfusie;
- de wettelijke regels voor het verlenen van toestemming voor medische behandeling van minderjarigen;

- de situaties waarin inschakeling van de Raad voor de Kinderbescherming aangewezen is.

HOOFDLIJNEN PROTOCOL
Voorkomen van problemen
In het protocol wordt terecht benadrukt dat problemen kunnen worden voorkomen of verminderd als alle betrokken partijen (ouders, kinderen en artsen) zich van tevoren goed oriënteren op en overleg plegen over de (behandelings-)alternatieven die in bepaalde situaties bestaan. Daarbij kan de kennis en ervaring die bij ziekenhuiscontactcomités aanwezig is een goed hulpmiddel zijn, zowel voor ouders als voor artsen.

Conflictsituaties bij weigering toestemming voor bloedtransfusie In situaties waarbij de arts een bloedtransfusie noodzakelijk acht en de ouders toestemming weigeren, zijn conflicten echter moeilijk te vermijden. In dergelijke situaties zijn de regels uit de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) over het verlenen van toestemming voor medische behandeling van minderjarigen aan de orde. In die regeling wordt aan de ouders/vertegenwoordigers van minderjarigen tot 16 jaar een belangrijke rol toegekend in het verlenen van toestemming voor medische behandelingen. De weigering van Jehova?s getuigen om toestemming te verlenen voor bloedtransfusie bij hun minderjarige kinderen kan dus niet zomaar worden genegeerd.

Mogelijkheden voor arts bij conflictsituaties
Als de arts zich niet wil neerleggen bij een weigering van een bloedtransfusie staat de mogelijkheid open van het uitlokken van een kinderbeschermingsmaatregel. Na inschakeling door de arts controleert de Raad voor de Kinderbescherming of de procedure juist is doorlopen (geen alternatieven aanwezig, zorgvuldig met ouders overlegd, geen bereidheid bij ouders om alsnog toestemming te verlenen, noodzaak van bloedtransfusie afdoende aangetoond). Op basis daarvan dient de Raad een verzoek in bij de rechtbank voor voorlopige voogdij met beperkte bevoegdheden. Na de uitspraak van de rechtbank beslist de voogdij-instelling over het formeel geven of weigeren van de vervangende toestemming (in plaats van de ouders) aan de arts.

De WGBO bevat ook specifiekere mogelijkheden voor de arts om de weigering van de ouders terzijde te kunnen schuiven. In de WGBO wordt een nuancering aangebracht op de beslissingsbevoegdheid die aan ouders/vertegenwoordigers van minderjarigen en meerderjarige wilsonbekwamen is toegekend. De hulpverlener is namelijk niet gehouden de wens van de ouders/vertegenwoordigers te respecteren, indien dat niet verenigbaar is met de zorg van een goed hulpverlener. In situaties waarin het onthouden van een bloedtransfusie aan het minderjarige kind tot ernstige gezondheidsschade zou lijden, kan derhalve de hulpverlener met een beroep op goed hulpverlenerschap het belang van het kind laten prevaleren.
Daarnaast kent de WGBO aan minderjarige kinderen in de leeftijdscategorie van 12 tot 16 jaar een ruimere eigen beslissingsruimte toe, mits die kinderen tot een redelijke waardering van hun belangen in staat zijn. In principe geldt bij deze groep het vereiste van dubbele toestemming (van zowel het kind als de ouders/vertegenwoordigers) voor de bloedtransfusie. Maar als de ouders weigeren toestemming te verlenen kan desondanks, als de behandeling kennelijk nodig is om ernstig nadeel te voorkomen en de minderjarige zelf instemt, de bloedtransfusie toch plaatsvinden.

Zonder toestemming bloedtransfusie uitvoeren bij acute speodgevallen Ook in acute spoedgevallen is er voor de arts geen noodzaak om een kinderbeschermingsmaatregel uit te lokken om te kunnen handelen. Op grond van de WGBO (artikel 466) is het voor de arts mogelijk om zonder toestemming van de ouders/vertegenwoordigers van de minderjarige te handelen:

- indien de tijd voor het vragen van hun toestemming ontbreekt;
- en de onmiddellijke uitvoering van de behandeling kennelijk nodig is om een ernstig nadeel voor de minderjarige te voorkomen. In andere situaties, waarin het (levens)-gevaar niet acuut aanwezig is, kan deze ?spoedprocedure? niet worden gevolgd. Dan moeten de boven weergegeven wegen worden bewandeld.

Beschouwing
Het protocol is van grote praktische betekenis. De Raad is echter wel heel terughoudend bij het toekennen van betekenis aan de wensen van de minderjarige zelf (met name in leeftijdscategorie 12 tot 16 jarigen) en aan het ?goed hulpverlenerschap? om de weigering van de ouders te overrulen. Wellicht is dit te billijken gelet op de complexe situatie waarin arts, ouders en minderjarige ten opzichte van elkaar verkeren. Inschakeling van een ?buitenstaander? die de knoop doorhakt en daarmee ook de verantwoordelijkheid neemt voor bloedtransfusie, kan dan een eenvoudiger oplossing zijn.

Volledige tekst
De volledige tekst van het protocol is te verkrijgen bij het hoofdkantoor van de Raad voor de Kinderbescherming, Postbus 19202, 3501 BP Utrecht, tel. 030 239 2400, e-mail:
hoofdkantoor@rvdk.minjus.nl

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Artseninfolijn van de KNMG, telefoon (030) 28 23 322, fax (030) 28 23 397 of via e-mail: artseninfolijn@fed.knmg.nl

Ga naar : Nieuwspagina van de KNMG
Volgend artikel : Reactie van de federatie KNMG op concept Besluit Geneesmiddelenreclame

© copyright KNMG 2001 home . index . email/adres . Artsennet