Gemeente Deventer

Gebruikersruimte verslaafden Brink 40

De gemeenteraad heeft 2 juli besloten voor de doelgroep verslaafden te investeren in het versterken van zorg en het beheersen van overlast. Enerzijds door het ontwikkelen van een gebruikersruimte, anderzijds door goedlopende projecten te versterken die gericht zijn op het weer oppakken van het dagelijkse leven: een woning, een sociaal netwerk en een baan. De gemeenteraad ziet deze stap als een eerste fase waarna vervolgens in een tweede fase gezocht moet worden naar een pand waarin de huidige voorzieningen met nachtopvang gecombineerd kunnen worden.

Binnen de gemeente Deventer wordt al lang geijverd voor een goed aan elkaar aansluitend voorzieningenaanbod voor verslaafden. Een nachtopvang en een gebruikersruimte ontbreekt in dit aanbod, met alle gevolgen van dien. In vele steden lopen experimenten met gebruikersruimten. Dit zijn ruimten waar verslaafden onder toezicht kunnen gebruiken. De ervaring is dat door de aanwezigheid van een gebruikersruimte de overlast op straat wordt verminderd.

Het vinden van een geschikte locatie in de binnenstad, waar nachtopvang en een gebruikersruimte gerealiseerd konden worden, verliep echter moeizaam: teveel omwonenden, te ver weg van waar verslaafden zich overdag ophouden, te klein, enzovoort. Echter een langer uitstel achtte de gemeenteraad niet verstandig. Daarom is gekozen voor een tijdelijke oplossing aan Brink 40. Aangezien het gebrek aan nachtopvang voor deze doelgroep hiermee niet is gerealiseerd gaat de gemeente door met het zoeken naar een pand waarin wel beide voorzieningen kunnen worden aangeboden.

Plan van aanpak

Het realiseren van een gebruikersruimte vraagt om een sterke voorbereiding uitmondend in een helder plan van aanpak. Om een goed plan van aanpak te realiseren vindt de gemeenteraad het belangrijk dat er gezamenlijk vanuit diverse achtergronden wordt gekeken naar oplossingen. Politie, direct omwonenden en -werkenden, Tactus, de cliëntenraad van Tactus en deskundigen vanuit de gemeente. De vakantieperiode staat in het teken van verkenning. Een direct omwonende architect heeft reeds toegestemd om tijdens de vakantieperiode een schets te maken voor de inpandige verbouwing van Brink 40. Eind augustus wil de gemeente drie adviesgroepen starten die zich richten op veiligheid, verbeteren inrichting plein Achter de Muren Zandpoort en interne verbouw Brink 40. U kunt als direct betrokkene, als bewoner of als ondernemer, hierin ook meedenken. De gemeente nodigt u hierbij van harte uit.

Informatie

Hebt u belangstelling actief mee te denken in een van de adviesgroepen, dan kunt u contact opnemen met Monique Zeeman van de sector Welzijn, Cultuur en Onderwijs, telefoon 694238. Zij is iedere maandag, dinsdag en vrijdag bereikbaar.

Het raadsbesluit ligt ter inzage in het Gemeentelijk Informatiecentrum, Burseplein 20.