AutoRai

10-7-2001

SEAT Alhambra WOW: multitalent op vier wielen

SEAT heeft een prototype ontwikkeld van een auto die met recht een multimediale huiskamer op wielen kan worden genoemd: de Alhambra World on Wheels (WOW).

In de Alhambra WOW heeft SEAT alle elektronische systemen gecombineerd die maar denkbaar zijn bij een auto. Daartoe zijn de diverse mogelijkheden onderzocht die nieuwe informatietechnologieën kunnen bieden, wanneer ze worden toegepast in een voertuig.

De Alhambra WOW is ontwikkeld door SEATs Technical Centre in Martorell, in het kader van het Europese Multimedia Car Platform (MCP). Daarbij is samengewerkt met de elektronische onderzoeksafdeling van de Volkswagen Groep en met vergelijkbare afdelingen bij de andere merken van de groep. De Alhambra WOW presenteert nieuwe multimedia concepten die al binnen afzienbare tijd beschikbaar kunnen zijn voor productiemodellen van het Spaanse merk.

De Alhambra WOW is uitgerust met digitale radio-ontvangst (DAB) en digitale televisie (DVB-T). Daarnaast verwerkt een geïntegreerde computer de informatie die via de verschillende communicatiekanalen binnenkomt. Deze bedient daarnaast ook alle multimedia toepassingen.

Het geïnstalleerde multimedia-systeem geeft alle inzittenden toegang tot fascinerende informatiebronnen en diensten. De Alhambra WOW biedt verschillende interessante opties, inclusief internet, verkeersinformatie, video/TV, e-mail en informatie over uitgaansmogelijkheden en bezienswaardigheden.

Initieel onderzoek naar de mogelijkheden die deze technologie biedt, is van enorm belang. Daarbij moeten tevens de wensen en verwachtingen van bestuurder en passagiers worden geanalyseerd, bijvoorbeeld op belangrijke gebieden als design en ergonomie, stelt Francisco Sánchez, die verantwoordelijk is voor het Electronic Development-Technical Evolution team in SEATs Technical Centre.

De ergonomische en veiligheidsconcepten zijn van groot belang bij de ontwikkeling van dit soort systemen. Zo is bijvoorbeeld de toepassing van spraakherkenning vereist, zodat de bestuurder al deze systemen zo veilig mogelijk kan bedienen.

Alle functies en informatie wordt allereerst getoond op de monitor van het navigatiesysteem en daarnaast op een andere monitor tegen de hemelbekleding zodat passagiers op de achterste zitplaatsen ook van alle toepassingen gebruik kunnen maken. Via draadloze systemen worden alle functies bediend.

Op dit moment is SEAT al bezig met de volgende testfase, waarin een tweeweg communicatiekanaal is gecombineerd met de bestaande apparatuur, zodat ook specifieke externe opdrachten kunnen worden gegeven. Voorbeelden zijn het boeken van een hotelkamer of het opvragen van specifieke (verkeers)informatie voor een bepaalde route.