Ingezonden persbericht


Zonnedrogen van bloembollen is aantrekkelijk

Een zonnecollector bespaart 30 tot 50% van de benodigde warmte voor de heetstookbehandeling van hyacinten. Door bovendien gebruikt te maken van frequentiegeregelde ventilatoren wordt nogeens 55% aan elektriciteit bespaard. Op de PPO-locatie proefbedrijf De Noord te Sint Maartensbrug is de afgelopen twee jaar een demonstratieproject uitgevoerd waarbij zonne-energie ingezet werd voor de heetstook van hyacinten. Het proefbedrijf beschikt sinds 1998 over een eenvoudige luchtcollector onder het dak van de schuur. Met deze collector wordt de ventilatielucht (voor)verwarmd. In hetzelfde project is het effect onderzocht van frequentiegeregelde ventilatoren op energieverbruik en celklimaat tijdens de heetstook. Beide systemen maken onderdeel uit van het computergestuurde bewaarsysteem van het proefbedrijf. Zonnedrogen met een luchtcollector lijkt een betrouwbare en rendabel alternatief voor de huidige bewaarsystemen voor het drogen en bewaren van bloembollen. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door de sectororganisatie K.A.V.B. en NOVEM.

Achtergrond
Adviesbureau Ecofys heeft in opdracht van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, sector bloembollen een demonstratieproject uitgevoerd op proefbedrijf De Noord. De doelstelling was het opdoen van praktijkervaring met de combinatie van een eenvoudige zonnedrooginstallatie (180 m2) en frequentiegeregelde ventilatoren voor de heetstook van hyacintenbollen. Dit project werd mogelijk gemaakt door K.A.V.B. en NOVEM.

Zonbijdrage tot 50%
In 2 seizoenen is het systeem uitgebreid bemeten. Uit deze metingen bleek de bijdrage zonne-energie 33 tot 50% te bedragen van de totale warmtevraag in de cel. Dit komt overeen met een besparing van ca. 65 tot 75 m3 aardgas per m3 bollen. Indien de collector optimaal benut zou worden is een besparing mogelijk van ca. 3000 m3 gas (17 m3 per m2 collector oppervlak). Het collectorrendement lag in beide seizoenen op ca. 28%. Het collectorrendement is het percentage zonlicht dat wordt omgezet in bruikbare warmte. Bij optimaal gebruik van de collector stijgt dit naar 40%

Elektriciteitsbesparing tot 55%
Onder de gegeven omstandigheden leidt de toepassing van frequentiegeregelde droogwandventilatoren tot een elektriciteitsbesparing van ca. 55% bij een volledige belading van de cel. Het ventilatiedebiet was hierbij teruggebracht tot 30%. Uit de metingen bleek dat het terugregelen van de droogwandventilatoren geen effect had op de RV in de cel. Over de gehele periode bleef de RV ver onder de vooraf gestelde kritische waarde van 50%. SSimpel en goedkoop
Eenvoudige luchtcollectoren zijn simpel en kunnen eventueel zelf gebouw worden. Integratie bij nieuwbouw of dakrenovatie (b.v. asbestsanering) is zowel financieel als technisch zeer aantrekkelijk. Een eenvoudige luchtcollector voor drogen en bewaren staat zowel op de 'milieulijst' (VAMIL-regeling: willekeurige afschrijving) als op de EIA-lijst (energie investeringsaftrek). Dit biedt fiscale voordelen. Het fiscale voordeel van de VAMIL-regeling kan oplopen tot 15% van de investeringskosten. Bij de EIA is er nog eens een voordeel mogelijk van 19,5%. In de gegeven situatie bleken zowel de toegepaste collector als de frequentieregelaars financieel interessante te zijn. Indien de collector optimaal gebuikt wordt is de zonnecollector financieel interessant bij een gasprijs vanaf 20 cent per m3. De frequentieregelaar is financieel interessant bij een kWh prijs van ca 11 cent.

Nieuwe projecten
Eenvoudige luchtcollectoren voor het drogen en bewaren van voornamelijk bloembollen worden al op diverse bedrijven in Nederland toegepast, totaal ca. 2000 m2. Momenteel overwegen een aantal bedrijven deze techniek toe te gaan passen, goed voor nog eens 10.000 m2. Het economisch potentieel van deze techniek wordt geschat op ca. 300.000 m2 collectoroppervlak in de bloembollensector.

EINDE BERICHT

Aantal woorden: 545