Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Kopylov wint AKN-weekendtoernooi Haarlem (6-8 juli)

Internationaal meester Michael Kopylov heeft verrassend het tiende AKN- schaaktoernooi gewonnen. In de zesde en laatste ronde won de Oekraïner van zijn landgenoot IM Gannadij Fish, waardoor hij onbereikbaar werd voor zijn achtervolgers. Kopylov scoorde 5,5 punt en pakte daarmee de hoofdprijs van fl. 3000,- en de wisselbeker. Bij het ingaan van de slotronde waren er maar liefst vijf koplopers met ieder 4,5 punt. Naast Kopylov en Fish waren dat Davit Lobzhanidze, Sergey Tiviakov en Amir Bagheri, een van de verrassingen van dit toernooi.
De zesde ronde stond bol van de spanning en emotie. Aan het eerste bord hielden Tiviakov en Lobzhanidze elkaar in evenwicht, waardoor remise het logische resultaat was. Local Hero Rob Bertholee bereikte aan bord 4 een gewonnen stelling tegen grootmeester Andrej Shckekachev (Rusland) maar verzuimde de partij te verzilveren. Kort daarvoor had Kopylov al beslissend voordeel opgebouwd tegen zijn tegenstander Fish, die al snel in een verloren middenspel terecht was gekomen. Dat betekende dat Kopylov in elk geval zeker was van de gedeelde hoofdprijs.
Ronduit dramatisch waren de partijen Jozsef Horvath-Amir Bagheri en De Rover-Szekely. Horvath stond in zijn partij tegen de jonge Iraniër de gehele partij iets beter. In de uitvluggerfase raakte Bagheri in een toreneindspel een pion achter. Hij claimde remise maar Horvath kon volgens de wedstrijdleider nog wel een winstpoging doen. Uiteindelijk viel de vlag voor de jonge Iraniër.
Zeer hectisch was ook de partij aan bord 6, waar de verrassende jeugdspeler Yong Hoon de Rover het de Hongaarse grootmeester Peter Szekely heel erg lastig maakte. Hij bereikte zelfs een zeer voordelig eindspel van dame tegen toren en loper maar in razende tijdnood blunderde jonge speler van Purmerend zijn dame weg. Daarmee verspeelde hij een hoge klassering.
Beste Haarlemmers werden Rob Bertholee en Fred van der Klashorst (HWP Haarlem). Van der Klashorst knokte zich fraai terug naar de ongelukkige nederlaag tegen de Britse grootmeester Nigel Davies. De ratingprijzen van fl. 100,- gingen naar Naim Saljihi (rating tot 1730), Peter Pilgrim (tot 1875) en Simon Groot (tot 2050).

Glorney Cup

1e ronde: Ned - Wales 5 - 0

2e ronde: Ned - Tjechie 3½ - 1½

3e ronde: Ned - Belgie 4 - 1

Faber Cup

1e ronde: Ned - Engeland 3 - 0

2e ronde: Ned - Frankrijk B 2½ - ½

3e ronde: Ned - Ierland 2 - 1
Resultaten van de Nederlanders tot nu toe:
Hilke v.d. Berg 1 uit 2
Robert Ris 1,5 uit 2
Laura Bensdorp 1 uit 2
Rieke van Run 2 uit 2
Biaina Geragousian 2 uit 2
Linda Ammerlaan 0,5 uit 2