Gemeente Tilburg

09-07-2001

Verbetering welzijnswerk in Tilburgse wijken

Het welzijnswerk in Tilburg is al enige tijd onderwerp van gesprek tussen welzijnsinstellingen, de politie, de woningbouwcorporaties en de gemeente. Belangrijkste vraag hierbij is of de miljoenen beschikbaar voor het welzijnswerk op de juiste manier besteed zijn, én of het vergroten van de welzijn van de Tilburger dus bereikt wordt. Een betere peiling van de behoefte aan welzijn, meer marktwerking en reorganisatie zijn onderdelen van nieuw beleid voor de Sociale Infrastructuur.
Op basis van gesprekken met raad en betrokken partners in de stad, stelt de gemeente in het najaar 2002 een Plan van Aanpak ´Sociale Infrastructuur´op.

Driehoek gemeente - Twern- wijkorganisaties
In deze driehoek staan wijkorganisaties voor de taak om de vraag naar welzijn (in het bijzonder sociaal cultureel werk en activiteiten voor doelgroepen) te formuleren, maar zij hebben daarvoor veelal de instrumenten niet. De werkelijke vraag en behoefte komt dan ook moeilijk naar boven. Vaak laten wijkorganisaties zich bij het formuleren van de vraag leiden door het aanbod vanuit professionele instellingen, en de wijkorganisaties beklagen zich dat te veel tijd zit in het beheer van de wijkcentra. Deze driehoeksrelatie staat ter discussie.

Uitgangspunt van de gemeente is dat de bestaande combinatie van taken van wijkorganisaties (aanbod en beheer van het wijkcentrum en het formuleren van de vraag in de wijk), uit elkaar wordt gehaald. De komende tijd wordt een andere organisatie voor het beheer van wijkgebouwen ontwikkeld. Uit het discussietraject moet tevens duidelijk worden wie de verantwoordelijkheid voor het articuleren van de vraag heeft en wat de positie van de wijkorganisaties daarin zou moeten worden. Ook wordt gezocht naar andere mogelijkheden om de vraag boven water te krijgen, bijvoorbeeld in Oerle,
Trouwlaan/Uitvindersbuurt, en Noord.

Maatschappelijk werk
Het maatschappelijk werk wordt op dit moment doorgelicht. Doel is om inzicht te bieden over de uitvoering van het subsidiecontract, regie door de gemeente, het bereik, cliënttevredenheid en samenwerking. Ook komen de relaties met het gebiedsgebonden werken, de relatie en samenwerking met informatiewinkels en vraagbaken aan de orde. Welke verschillen zijn er bovendien in de werkwijze, bereik, kwaliteit, effect, efficiëntie en samenwerking tussen het buurtmaatschappelijk werk en het IMW?

Jeugdteams
In het kader van het nieuwe jeugdbeleid streeft de gemeente, samen met partners in de stad naar jeugdteams op gebiedsniveau. Uitgangspunt hierbij is dat het huidige aanbod van het wijk- en buurtwerk, Kompaan en BOTS overgedragen zal worden naar de jeugdteams. Ook wordt bekeken in hoeverre preventieve activiteiten onder aansturing van de jeugdteams zou moeten vallen.