Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MIN LNV: Faber Presenteert Nieuw beleid Gewasbescherming

nr. 70 09-07-2001

FABER PRESENTEERT NIEUW BELEID GEWASBESCHERMING

Geïntegreerde gewasbescherming als onderdeel van geïntegreerde teelt, dat is de basisfilosofie van de nota '.Zicht op gezonde teelt' die staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Door de aanpak in de hele sector te introduceren, moeten drie doelstellingen voor de periode 2001 - 2010 worden bereikt: het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen wordt verder teruggebracht, de milieubelasting wordt verder verminderd en de naleving van de huidige wet- en regelgeving voor gewasbeschermingsmiddelen met betrekking tot volksgezondheid, milieu en arbeidsbescherming verbetert. De nota is het resultaat van intensief overleg met betrokkenen .

Bij geïntegreerde gewasbescherming worden chemische bestrijdingsmiddelen pas toegepast als alle andere mogelijkheden zijn uitgeput. Certificering biedt meer waarborgen dat ongewenste effecten van gewasbescherming op op milieukwaliteit, voedselveiligheid en arbeidsbescherming worden voorkomen. Certificering maakt zichtbaar hoe een ondernemer werkt en aan de (wettelijke) eisen voldoet. Dat zorgt voor transparantie, betrouwbaarheid en controleerbaarheid voor markt en consument. Certificering draagt zo bij aan de duurzame, toonaangevende en concurrerende landbouwsector die het kabinet voor ogen staat.

Een basispakket van de beoogde certificering is voor de grootste groep telers haalbaar, al vraagt het van veel telers nog wel een nadrukkelijke omslag in denken en doen. Telers die vooroplopen kunnen zich onderscheiden met certificering op een hoger niveau, het pluspakket.

Het nu vastgestelde beleid moet leiden tot een milieuwinst van 95 % in 2010 ten opzicht van de situatie in 1998. In 2004 vindt een eerste evaluatie plaats. Per 2005 moet minstens 90 % van de bedrijven met plantaardige productie gecertificeerd zijn. Lukt dat niet dan wordt per 1 januari 2005 een wettelijke maatregel ingevoerd die inhoudt dat chemische gewasbeschermingsmiddelen alleen nog door gecertificeerde bedrijven gebruikt mogen worden.

De komende jaren zal een verdere inkrimping plaatsvinden van het pakket gewasbeschermingsmiddelen als gevolg van de toelatingsbeoordeling aan de hand van de Europese toelatingscriteria. Dit stimuleert de toepassing van gewasbeschermingssystemen waarin minder chemische middelen worden gebruikt. Om juist binnen dergelijke systemen toch nog gericht middelen in te kunnen blijven zetten die voldoen aan de toelatingscriteria zal het Kabinet de mogelijkheden vergroten om toelatingen voor kleine toepassingen te verkrijgen of te behouden. De volgende maatregelen zullen hiervoor worden ingezet: het vereenvoudigen van de dossiereisen voor uitbreidingstoelatingen, onderzoek naar een toelatingsprocedure op basis van teeltsystemen, financiële ondersteuning van de onderzoeks- en toelatingskosten voor kleine toepassingen (waaronder biologische middelen) en financiering van een helpdesk bij het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen (CTB).

Om de omslag naar geïntegreerde gewasbescherming tebevorderen, wil het kabinet vanaf 2003 een heffing op chemische gewasbeschermingsmiddelen invoeren. Voor het eind van het jaar zal deze heffing worden uitgewerkt, mede in relatie met de nog te verschijnen notitie Landbouw en fiscus.

In Zicht op gezonde teelt is goed ondernemerschap het uitgangspunt. De individuele agrarische ondernemers en de ketens waarbinnen zij opereren zijn zelf verantwoordelijk voor het realiseren van een systeem van geïntegreerde gewasbescherming op gecertificeerde bedrijven. De overheid stelt randvoorwaarden en staat borg voor het realiseren van de beleidsdoelstellingen. Daarvoor is in de komende vijf jaar 150 miljoen gulden uitgetrokken. Dat geld is onder meer bestemd voor kennisontwikkeling en -verspreiding, voor versnelling van de toelating van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen en voor versterking van de handhaving.

09 jul 01 14:30